Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2020.

Министар Вулин: Поносни смо на наше хероје са Кошара и Паштрика




- До 2012. године када је Александар Вучић постао министар одбране нисмо знали шта су Кошаре и нисмо чули за Кошаре, а за Паштрик смо још мање чули. Нисмо ни знали да је НАТО пакт покушао копнену интервенцију да уђе у Републику Србију и нисмо знали колико је шиптарске пешадије пуштено на наше људе, а за 108 погнулих на Кошарама нисмо ни чули до тада - изјавио је министар одбране Александар Вулин гостујући у јутарњем програму ТВ Happy, одговарајући на новинарско питање о обележавању годишњице битке на Кошарама, које је обележено полагањем венаца.
 
Нисмо чули, подсетио је министар одбране, ни за потпуковника Драгутина Димчевског који је након рањавања команданта 53. батаљона, од првог дана преузео битку на Кошарама и водио је до 14. јуна, додајући да нисмо знали ни за Тибора Церну, за кога је председник Вучић наредио да се подигне споменик.
 
Министар одбране је истакао да смо се свих тих људи стидели и чували смо се да „не увредимо НАТО пакт тиме што ћемо се сећати како смо се борили“. Од како је Александар Вучић 2012. године постао министар одбране, ми се сећамо свих тих војника, јер је сећањем на хероје, како је истакао министар одбране, враћено самопоштовање код наше војске.
 
Александар Вучић је први високи функционер државе Србије који је јавно рекао да је то била НАТО агресија, истакао је министар Вулин, додајући да је право питање зашто годишњица битке на Кошарама није обележавана до 2012. године.
 
Упитан да прокоментарише однос према ратним генералима из тог периода, који су осуђени за командну одговорност, министар Вулин је истакао да је поносан што је генерала Владимира Лазаревића дочекао из Хага. Изразио је и надање да ће генерал Небојша Павковић бити ускоро пуштен на слободу. Али иако није на слободи, генерал Павковић се и данас, својим књигама, нагласио је министар Вулин, бори против НАТО агресије и за Републику Србију.
 
- Ми смо поносни на те људе, јер су бранили своју земљу и бранили су је на војнички начин и нису чинили злочине. Ако су Насер Орић и Рамуш Харадинај на слободи, ко сме да пита генерала Лазаревића зашто говори – нагласио је министар Вулин, додајући да је реч о хероју који је своја два сина послао на ратиште у време када је био командант Приштинског корпуса.
 
Битке на Кошарама и Паштрику су битке у којима смо чували независност наше земље и нисмо дозволили да шиптарска пешадија под командом НАТО пакта уђе на територију наше земље, истакао је министар одбране, додајући да о значају тог подухвата сведочи и чињеница да и странци желе да знају више о томе како је то учињено.
 
Министар Вулин је подсетио да када су генерали Лазаревић и Диковић о НАТО агресији говорили на Војној академији, пред више стотина кадета, рекли су да нису веровали да ће икада бити у прилици да на позив државе говоре о свему томе пред војницима, јер су научили да их „досовци“ испоручују, вређају и крију.
 
- Они су данас, иако су у пензији, поштовани припадници Војске Србије и поносни смо на њих - поручио је министар Вулин.