Министарство одбране Републике Србије
 
12.03.2020.

Министар Вулин: Висок одзив кандидата за резервни састав Војске Србије




- За две године, од како је уведена могућност да лица старија од 30 година која нису служила војни рок са оружјем прођу одговарајућу основну обуку са наоружањем, кроз наш систем за обучавање, кроз центре за обуку, прошло је око 1.300 кандидата. Посебно је занимљиво што је изузетно висок одзив оних који се позивају, тако да имамо одзив у распону од 96 до неких 88 процената, што говори да људи желе да служе својој војсци, да служе својој земљи, да су то озбиљни и одговорни људи који се одазивају на позив своје домовине – изјавио је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао обуку лица из резервног састава у Центру за обуку копнене војске у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу.
Према његовим речима, за кратко време, кроз веома интензивне курсеве и обуку, они савладавају основна знања и већ могу да допринесу систему одбране и постају део Војске Србије.

- Војска Србије је поносна на сваког од њих, ми смо захвални на времену које нам посвете, захвални смо на њиховом интересовању, на њиховој дисциплини и на њиховој пожртвованости, а захвални смо и њиховим породицама што их подржавају у томе. Са 1.300 људи који су прошли одговарајућу обуку Војска Србије је јача – закључио је министар Вулин.

Након реферисања команданта Центра пуковника Милована Васића, министар Вулин је на полигонима присуствовао извођењу обуке са лицима из резервног састава родова пешадије, артиљерије, оклопних јединица и инжињерије.
Обуку са лицима из резервног састава старијих од 30 година у пожаревачком Центру за обуку изводи потпоручник Владан Глишић, командир вода у Батерији за обуку специјалности артиљерије.

- Овде у Центру изводимо обуку са лицима из резервног састава, који се обучавају за послужиоце на хаубици 122 мм Д30Ј. Они су прошле године имали 15 дана обуке у центрима, где су прошли основну индивидуалну обуку, а овде се, такође, 15 дана обучавају за специјалистичку обуку на овој хаубици. То су лица из резервног састава старости од 30 до 60 година, и све су то породични људи, запослени и максимално озбиљно су приступили свему овоме и понашају се веома одговорно и веома брзо уче – нагласио је потпоручник Глишић.

Међу војницима који су на обуци је и војник Срђан Шолајић из Чете за обуку специјалности рода инжињерије. Како је истакао, обука је веома занимљива и до сада су реализовали гађања и вежбе са минско експлозивним средствима. Он наводи да су старешине јако професионалне и да имају пуно разумевања за њих и да је стекао много пријатеља са којима ће остати у контакту и по повратку кући.
На обуци у пожаревачком Центру је и војник Марјан Марковић из Батерије за обуку специјалности рода артиљерије, који каже да је основну обуку прошао у Трећем центру за обуку у Лесковцу и да се сада обучава за специјалност послужиоца на хаубици 122 мм Д30Ј.

Говорећи о обуци, војник Марковић је истакао да је веома задовољан како се она изводи, посебно нагласивши да су старешине професионалне и да их мотивишу како би за време предвиђено за обуку научили што више.

Данашњем обиласку су присуствовали заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић и начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.03.2020
mp4 (79,09 MB)
Изјава министра Вулина
12.03.2020
mp4 (59,87 MB)
Изјава потпоручника Владана Глишића
12.03.2020
mp4 (26,18 MB)
Изјава војника Срђана Шолајића
12.03.2020
mp4 (44,69 MB)
Изјава војника Марјана Марковића
12.03.2020
mp4 (240,21 MB)
Обилазак