Министарство одбране Републике Србије
 
07.03.2020.

Министар Вулин: Уколико врховни командант Вучић нареди Војска Србије ће затворити државну границу




- Војска Србије спремна је да изврши свако наређење свог врховног команданта, наравно да је спремна и у потпуности оспособљена да херметички затвори наше границе уколико се за то укаже потреба. У сарадњи с Министарством унутрашњих послова и осталим безбедносним структурама ми смо апсолутно спремни на то, рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији „Јутро“ на Телевизији ПРВА.
 
- Пре избијања ове мигрантске кризе ми смо били обавештајно присутни. Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић био је врло информисан о свему што се дешава и веома је водио рачуна и пазио како то може да се одрази на нашу земљу и на наш свакодневни живот. У овом тренутку, још увек има неколико хиљада миграната на грчко-турској граници, на реци Марици, и изгледа као да је све под контролом, али таква је ситуација да може доћи до сукоба без икакве најаве, изјавио је министар Вулин.
 
Министар Вулин је нагласио да постоји став да уколико буде процене да се мигранти крећу неорганизовано, у већем броју, ми ћемо затворити границу.
 
- Оног момента када врховни командант Војске Србије буде донео процену да је безбедност наше земље угрожена и да ћемо је на овај начин бранити – ми смо спремни то и да урадимо. Порука за све грађане је да Влада Републике Србије веома води рачуна о свему што се дешава, да је председник Србије упознат свакодневно са ситуацијом ван граница наше земље и води рачуна о томе како ће се то односити према нашој земљи. Од 2015. године до данас ми нисмо направили ни један погрешан потез. Успели смо да покажемо пред читавим светом да смо хумани, али и да смо организовани и да штитимо свакодневни начин нашег живота. И то ћемо и наставити, поручио је министар Вулин.
 
Он је нагласио и да је ово први пут да је Европска унија изашла с једниственим ставом и рекла „неће моћи да буде илегалних улазака“.
 
- То је нешто што охрабрује и што ми у Србији поздрављамо, јер ће на тај начин и нама бити лакше. Наш председник је упутио подршку грчком народу и грчком руководству у њиховој борби да заштите своју земљу и све што се буде дешавало на грчко – турској граници може да има последице и на Србију и на све друге земље. Ми се спремамо за то, нагласио је министар Вулин.
 
Министар Вулин је подсетио да је Европска унија први пут рекла „не желимо вас, немојте покушавати илегално да долазите, постоји начин како се то ради“.
 
- Европска унија коначно покушава да заузме јединствену позицију и то ће много олакшати живот и нама који нисмо чланови Европске уније, подвукао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, тренутно у Србији има више од 6.000 миграната и они су у колективним центрима.
 
- Када су ти људи у систему нико не треба да брине, они су контролисани. Ми смо прва влада у Европи која је формирала посебну радну групу, интерресорну, схватили смо да тај проблем не може да решава једно министарство, већ читава Влада. И тада смо, када је било најтеже и када је више од милион људи прошло кроз ову земљу, показали колико смо организовани и колико смо у стању да заштитимо свакодневни начин нашег живота, истакао је министар одбране и нагласио да „од 2015. године до данас слуша лажи како се 400.000 људи већ населило у Србији и како су направљени градови на југу Србије“.
 
- Видите да је држава Србија урадила све да нас заштити и само захваљујући организованости државе нисмо имали последице као друге земље. Разумем политику, али не разумем да можете да се играте с тако озбиљним темама у којима можете да угрозите сигурност своје земље. Не могу да разумем да покушавате да изазивате панику, мржњу и страх код људи, а да знате да ништа од тога није тачно. Ни оних 400.000 ни те масе које нам се враћају са запада. Верујте својој држави, држава је показала да је у стању да има контролу и у најтежим тренуцима и када и много организованије земље нису биле у стању да изађу на крај с мигрантском кризом, ми смо успели. Без икаквих последица по наше становништво, закључио је министар одбране.