Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2020.

Заједничка вежба припадника Кобри, Соколова, САЈ-а и Морнаричких фока




Припадници Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“, Противтерористичког батаљона Специјалне бригаде „Соколови“, Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова (САЈ) и припадници америчке јединице за специјалне војне операције „Морнаричке фоке“ извели су данас у Центру за обуку „13. мај“ у Батајници показну вежбу, која је завршни део заједничке тронедељне антитерористичке обуке ових јединица.
Завршној вежби присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, помоћник министра за политику одбране Милан Ранковић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан, директор Полиције Владимир Ребић и заменик амбасадора САД у Београду Габријел Ескобар.
 
Према речима министра Стефановића, како би била у корак са светом Србија ће наставити са даљим улагањем у опремање специјалних јединица полиције и војске, као и разменом искустава са најелитнијим јединицама из других земаља.
Заменик амбасадора САД у Београду Габријел Ескобар истакао је да је поносан на америчке специјалне снаге, оценивши, такође, да су припадници српских специјалних војних и полицијских јединица импресивни и да су јединице светског калибра.
 
Командант САЈ-а Спасоје Вулевић оценио је пету, јубиларну обуку као успешну, а командант Команде за специјалне операције америчке војске у Европи Кирк Смит захвалио је учесницима здружене вежбе на исказаном професионализму и људима у Србији на гостопримству.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2020
mp4 (107,23 MB)
Вежба