Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2020.

Министар Вулин: Јачење Војске Србије гаранција је мира на Балкану




Јачање Војске Србије гаранција је безбедности и мира на Балкану, а земље у окружењу требале би искрено да се обрадују нашем јачању, јер кад год је Србија била јака, а Срби заштићени, без покушаја да буду однекуд протерани и асимилизовани, било је мира на Балкану – поручио је министар одбране Александар Вулин гостујући данас у емисији „Ново јутро“ Телевизије „Пинк“.

- Свако јачање Војске Србије порука је и пријатељима и непријатељима, а свако нека изабере коју поруку је примио. То само од њега зависи, ни од кога другог. Панцир је дефанзивно наоружање. Он не може да угрози било кога преко наших граница, али ко пређе нашу границу не може да се осећа добро зато што имамо Панцир. Панцир је озбиљно добро противваздухопловно средство – рекао је министар Вулин.

Министар Вулин подсећа да је Србија војно неутрална земља, чија је обавеза према грађанима Србије и свим Србима без обзира где они живе, да има војску која је у стању да сачува њену војну неутралност.

- Војна неутралност се не чува слабошћу, већ снагом. Ви нисте војно неутрални тако што кажете „Ја се предајем“, него сте војно неутрални тако што кажете „Ја чувам своје небо и своју земљу и ми смо сувише скупи да разговарате силом са нама.“ Суштина наше војске јесте у одвраћању – објашњава министар Вулин и додаје да је Србија земља која је у деценијама иза нас показала колико је спремна да ради за мир, макар и на своју штету и да је њен председник Александар Вучић једини независни лидер на Балкану и једини човек који искрено држи до мира.