Министарство одбране Републике Србије
 
11.02.2020.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила венац на гроб Павла Булатовића у Ровцима




Министар Вулин: Очекујем од црногорске државе да брине о Србима који у њој живе

- Данас смо у манастиру Српске православне цркве, са митрополитом Српске православне цркве господином Амфилохијем, са свештенством Српске православне цркве, са верницима Српске православне цркве, са пријатељима и родбином покојног министра одбране Павла Булатовића, обележили 20 година од његовог мучког убиства. Данас смо ту да подсетимо на живот, на смрт човека који је живео за заједничку државу Србије и Црне Горе – изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је предводио делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је, у присуству породице Булатовић и бројних грађана, положила венац код споменика Павлу Булатовићу, савезном министру одбране СР Југославије, који је убијен пре 20 година у атентату у Београду.

Према министровим речима, заједничке државе Србије и Црне Горе више нема, али они који су живели за њу, а често и умирали за њу, нису били у криву, нису узалуд потрошили свој живот.
 
- Заједничке државе више нема, али зато има Срба који живе у Србији и у Црној Гори и докле год је Срба биће и потребе да Срби буду заједно, да се чувају и да се окупљају. Српска православна црква окупља све Србе, без обзира где живе, и Српска православна црква има право да не мери ствари људским границама. Српска православна црква је ту да очува и сабере све Србе, а српска држава ће чувати и бранити Србе где год да они живе и шта год да им се дешава – истакао је министар Вулин.
 
Очекујем од црногорске државе, рекао је министар Вулин, да брине о Србима који у њој живе.
 
- Тражим од ње да води рачуна и брине о сваком Србину, да му буде добро, да чува његову част, да чува његову имовину, и да му омогући све оно што се омогућава сваком човеку било где на свету, да може да се зове како хоће, да говори језиком који хоће, да пише писмом којим хоће, да верује у Бога како он хоће, у Цркви коју он хоће и коју он изабере. Једна је Српска православна црква, и српска држава не може да не брине о Србима и не може да не брине о Српској православној цркви. Напад на Српску православну цркву, на део Српске православне цркве и на њену имовину, напад је на читаву Цркву и напад је на све Србе, где год да они живе – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, српска држава неће ћутати о томе, српска држава је ту да сачува, да помогне.
 
- Српска држава жели мир, жели стабилност и жели да читав Балкан и Црна Гора у њему буде сигурна, стабилна и мирна, али не може бити среће ни за кога, ако Срби у црној Гори или било којој другој држави, где год да су, не живе добро, не живе у миру, нису поштовани и нису заштићени. Страшно је да су у 21. веку Срби једини народ у Европи који мора да се бори за своје право да говори својим језиком, пише својим писмом и верује у свог Бога, у Цркви коју је својим постојањем заслужио – истакао је министар Вулин.
 
- Још једном хоћу да изразим саучешће породици Павла Булатовића, свим Србима у Црној Гори и хоћу да изразим саучешће свима онима који су га волели и поштовали и ценили, да кажем да држава Србија памти и добро и зло и свакоме враћа и добро и зло – заклучио је министар Вулин.
 
Помен крај вечне куће Павла Булатовића у Горњим Ровцима служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а у име породице Булатовић окупљенима се крај гроба свога оца обратио Балша Булатовић.
 Према његовим речима, данашње окупљање је опомена да ни после две деценије власти и истражни органи обе државе нису могли, хтели или смели, да саопште ко је и зашто наручио и извршио то смакнуће.
 
- Министре Вулин, хвала вам што сте се сетили мога оца и нашли разлога и могућности да обиђете његову вечну кућу у брдовитим Ровцима. Затечени вашим гестом, не знамо како вам се одужити, јер је ово први пут, после много година, да званична делегација Министарства одбране не само дође, него и да се сети овог датума и нечувеног зверства. Знао сам за вашу жељу да овде дођете са официрима у свечаним униформама Војске Србије, али то нисте могли да изведете због познатих разлога. Овде би се радовали униформама и душе наших предака, које почивају баш на овом гробљу, који су страдали или у таквим униформама или гинули раме уз раме са браћом од Скадра до Гласинца, од Метохије до Кајмакчалана, од Брегалнице па све до Мојковца – нагласио је Балша Булатовић, додајући да ће министар Вулин убудуће, када дође, бити прихваћен као домаћи у ровачком крају.
 
Делегација предвођена министром Вулином, присуствовала је, раније данас, светој заупокојеној литургији Павлу Булатовићу у манастиру Костриковача, у Ровцима код Колашина у Црној Гори, коју је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
 
У беседи након литургије, митрополит Амфилохије је истакао да ће Павле Булатовић, који је невино пострадао, остати записан у памћењу овог народа као невина жртва, а посебно у памћењу Ровчана који су га ту и родили. Митрополит Амфилохије је рекао да је срамно и стидно што данас на том месту није и министар одбране Црне Горе.
 
Литургији и полагању венаца присуствовао је и амбасадор Републике Србије Владимир Божовић.
 
Делегацију Министарства одбране и Војске Србије чинили су помоћник министра за политику одбране Милан Ранковић, начелник Управе Војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић, начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Михаило Зоговић и шеф Протокола Министарства одбране пуковник Веско Мимовић. 
 
Министар одбране Савезне Републике Југославије Павле Булатовић убијен је 7. фебруара 2000. године. Атентат је извршен док је седео у ресторану Фудбалског клуба “Рад” у Београду, у раним вечерњим часовима. Павле Булатовић рођен је 13. децембра 1948. године у Горњим Ровцима, недалеко од Колашина у Црној Гори. Био је министар унутрашњих послова Црне Горе, а убијен је док је обављао дужност савезног министра одбране.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.02.2020
mp4 (292,53 MB)
Изјава министра Вулина
11.02.2020
mp4 (151,84 MB)
Говор Балше Булатовића
11.02.2020
mp4 (90,85 MB)
Полагање венаца