Министарство одбране Републике Србије
 
25.12.2019.

Професори и студенти Високе струковне школе за предузетништво посетили изложбу „Одбрана 78“




Професори и студенти Високе струковне школе за предузетништво обишли су данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије  “Одбрана 78“,  посвећену обележавању 20 година од НАТО агресије, у Музеју Града Београда. Њих је кроз изложбену поставку водио начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин.

Помоћник директора Високе струковне школе за предузетништво др Милован Димић истакао је да је веома дирнут поставком изложбе „Одбрана 78“. Он је рекао да је најснажнији утисак на њега оставио изложбени простор у којем су фотографије деце која су погинула и чијег броја није био свестан до сада.

Говорећи о утисцима након обиласка изложбе, студенткиња треће године Милица Марковић истакла је да свака просторија на њу оставила изузетно јак утисак, јер су многи њени другови из разреда погинули у рату 1999. године.

- Такав терористички акт који је спроведен над нашим народом довео је до страдања деце и цивила, а Министарство одбране и Војска Србије учинили су један велики успех овом изложбом, јер сви који дођу у нашу земљу могу све ово да виде и доживе, да уђу у собу где је тужно црно дрво са дечијим сликама, деловима њихове одеће и ципелицама и да бар негде у себи осете колико смо претрпели - истакла је Милица.

Према речима студента прве године Немање Мандића, изложба приказује праву слику о томе како су наши борци гинули на ратишту и деца током агресије, што је на њега оставило најснажнији утисак као родитеља. Позвао је све да посете изложбу како би сазнали истину о агресији на нашу земљу која је трајала 78 дана.

Мултимедијална и интерактивна изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима.

Поставка изложбе подељена је у осам целина, а изложени експонати, укључујући делове обореног америчког „невидљивог“ авиона Ф-117А и Ф-16, личне предмете и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине, оригинални су.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.12.2019
mp4 (60,21 MB)
Изјава др Милована Димића
25.12.2019
mp4 (57,67 MB)
Изјава Милице Марковић
25.12.2019
mp4 (38,04 MB)
Изјава Немање Мандића
25.12.2019
mp4 (105,85 MB)
Обилазак изложбе