Министарство одбране Републике Србије
 
25.12.2019.

Ветерани 63. падобранске упутили министру одбране писмо подршке




Удружење ветерана 63. падобранске бригаде упутило је данас министру одбране Александру Вулину писмо подршке у знак захвалности за одлуку о поновном формирању 63. падобранске бригаде, јединице која, како наводе, “своју традицију негује већ 76 година”.

“Драго нам је и посебна нам је част што је актуелна власт Републике Србије, а посебно председник Републике и врховни командант препознао и вратио нашу јединицу на место и у ранг најелитнијих бригада Војске Србије које су храбре генерације падобранаца 63. падобранске бригаде својим радом и делом и заслужиле. Надамо се да више никада неће бити ратних сукоба и да ће неке нове генерације 63. падобранске бригаде поносно представљати нашу јединицу у мирнодопским условима”, наводи се у писму.

“Много смо поносни, како ми ветерани, тако и редован састав 63. падобранског батаљона да је наша јединица поново враћена у ранг бригаде. Коначно је препознат сав рад, труд, залагање, као и поднете жртве у одбрани отаџбине, поготово током ратних дејстава 90-их година у којима су се храбри падобранци посебно истакли. За своја херојска дела 63. падобранска бригада одликована је Орденом Народног хероја 1999. године”, пише у писму подршке.

“Одговор на питање које је све ово време мучило све нас - зашто су после толиких храбрих борби из наше новије историје, која је исписана крвљу оних најхрабријих међу нама, од којих су многи тек закорачили у живот, а одмах својим херојским делима искорачили у вечност, најелитније јединице Војске Србије и њихови припадници, поготово погинули борци, толико деградирани? Ма колико размишљали, нема логичног одговора, а ни историја га ни данас, 13 година касније, још није дала. Међутим, јасно је да је враћање најелитнијих јединица Војске Србије на најнижи статус батаљона, те 2006. године, био најблаже речено несхватљив, али и кукавички чин тадашњих власти у покушају да се додворе челницима НАТО-а и њиховим захтевима, водећи тако ка уништењу најјаче снаге одбране наше Србије”, истиче се у писму подршке ветерана 63. падобранске бригаде.