Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2019.

Посађено Дрва мира у Спомен-комплексу „Шумарице“ код Крагујевца




Дрво мира, посађено крај споменика стрељаним словачким војницима у Спомен-коплексу „Шумарице“ код Крагујевца, од данас је још један симбол сећања на жртве словачких војника у Првом светском рату и пријатељства између Србије и Словачке.

У име Министарства одбране церемонији садње Дрвета мира, која је отпочела интонирањем државних химни двеју земаља и полагањем венаца, присуствовао је државни секретар Александар Живковић. Венце на споменик стрељаним словачким војницима, осим делегације Словачке, положили су и министарка без портфеља у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и председник Скупштине Града Крагујевца Мирослав Петрашиновић.

Након свечане садње Дрвета мира амбасадорка Републике Словачке у Београду Дагмар Репчекова истакла је да је пројекат „Дрво мира“ настао поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, на иницијативу словачког пејзажног архитекте Марека Собола, а у знак сећања на немили догађај од 8. јуна 1918. године, када је на Становљанском пољу после побуне стрељано 44 словачка војника, припадника резервне јединице 71. тренчанског пешадијског пука, који су се 3. јуна успротивили својим претпостављенима, што је био један од  најгласнијих  протеста војника током Првог светског рата директно на фронту.

- Дрво мира је живи споменик који се сади у част познатих и непознатих жртава Великог рата и ратних сукоба уопште и истовремено симболизује живот и мир. Данашњим генерацијама треба да укаже на патње рата и опасности које имају своје паралеле и у данашњем свету - истакла је амбасадорка Словачке и додала да тај пројекат има међународни карактери, са циљем да у наредне четири године Дрво мира буде посађено на свим континентима.

Поред Дрвета мира постављена је и метална спомен-плоча на каменом постољу израђеном од словачког камена.
photoФОТОГАЛЕРИЈА