Министарство одбране Републике Србије
 
17.10.2019.

Састанак помоћника министра за политику одбране Србије и помоћника министра спољних послова Чешке




Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Милан Ранковић састао се са помоћником министра спољних послова Републике Чешке за безбедносна и мултилатерална питања Мартином Повејшилом.

Саговорници су се сагласили да је актуелна сарадња две земље добра, да се одвија на обострани интерес, али и да је евидентан потенцијал за њен даљи развој.

Помоћнику министра спољних послова Чешке предочен је званичан став Републике Србије по питању Косова и Метохије заснован на Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

В.д. помоћника Ранковић нагласио је да је КФОР најодговорнији за одржање мира и безбедности и једини партнер Војске Србије у обезбеђењу административне линије са јужном српском покрајином те захвалио на учешћу припадника Оружаних снага Републике Чешке у снагама КФОР-а. Он је такође изразио Чешкој за допринос НАТО Повереничком фонду за унапређење капацитета Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу и уништавању вишка убојних средстава.

Помоћник министра Повејшил истакао је да је Чешка опредељена за развој сарадње у области одбране са Србијом, као и да је одржање мира и стабилности у региону један од кључних фактора за њено даље унапређење.