Министарство одбране Републике Србије
 
16.10.2019.

Састанак Процеса сарадње министара одбране у Југоисточној Европи (SEDM)




Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране мр Милан Ранковић учествовао је на састанку Процеса сарадње министара одбране у Југоисточној Европи (SEDM), који је одржан данас у Букурешту у Румунији.

Република Србија опредељена је за унапређење регионалне сарадње у оквиру постојећих форума и изналажењу нових одговора на савремене безбедносне изазове у региону Југоисточне Европе, истакао је Ранковић и додао да ће Министарство одбране наставити са активним учешћем у пројектима SEDM попут IMIHO и пројекта посвећеног изградњи Сталног портала SEDM.

На састанку је усвојена Заједничка изјава министара одбране, којом је дато усмерење за рад у наредном периоду.

На маргинама скупа помоћник министра Ранковић имао је консултације у области одбране са румунском делегацијом, коју је предводио државни секретар Министарства народне одбране Румуније Дору-Клаудијан Фрунзулика. Ранковић је захвалио на принципијелној подршци Румуније за очување суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, као и за професионално ангажовање припадника Оружаних снага Румуније у саставу КФОР-а на Косову и Метохији. Саговорници су се сагласили да је билатерална сарадња развијена и да постоји потенцијал за њено унапређење у обостраном интересу.

Помоћник министра Ранковић имао је састанак и са председавајућим SEDM Процеса Петром Кочијем.