Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2019.

Председник Вучић: Изградићемо у Доњој Градини меморијални центар за јасеновачке великомученике




Упитан да прокоментарише поруке хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и  премијера Хрватске Андреја Пленковића након што су хрватске власти јуче забраниле улазак официра Војске Србије, кадета и ученика који су се упутили на обележавање Дана јасеновачких новомученика, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је да је полицијска станица у Новској била много раније обавештена о посети и истакао да наши питомци и кадети посећују Матхаузен у униформама и да то никоме у Матхаузену не смета.
 
- Видим да сметају у Јасеновцу. Деца су склонила те униформе и рекла „Оставићемо те униформе, неће прећи границу Хрватске. Ићи ћемо сви у цивилу, само да одамо почаст јасеновачким жртвама“, а оно су рекли „Ви данас нећете ући“ -  подсетио је председник Вучић на јучерашње понашање хрватских власти.
 
Председник Вучић поручује да није далеко дан када ће се поставити путање ко је и да ли је неко уопште страдао у Јасеновцу. Како јасеновачке жртве не би биле заборављене, председник Вучић истиче да Србија и Република Српска планирају изградњу меморијалног центра у Доњој Градини.
 
- Веома сам захвалан Републици Српској и Милораду Додику на томе, јер је то заједничка идеја. Ускоро очекујемо да нам једна снажна америчка компанија која је радила велике и важне ствари широм Европе, изађе са предлогом како да изгледа тај меморијални центар. Велики новац ћемо уложити на територији Републике Српске, у Доњој Градини и верујем да ће тада сва наша деца, све наше екскурзије, сви наши људи без обавезе желети да посете Јасеновац и одају почаст, само са друге стране Саве. Да одају почаст нашим жртвама, нашим великомученицима и више никада нико неће моћи да нам забрањује да то посећујемо. Више никада нико неће моћи да нам одређује под којим правилима да посећујемо – наглашава председник Вучић.
 
У униформи српског војника није било никакве увреде, сматра председник Вучић, јер није то усташка униформа која је у Јасеновцу чинила злочине. Такође, хрватским властима поручује нека „раде свој посао и нека имају своје истине, а ми ћемо говорити једну и једину истину шта се заиста догодило.“
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.09.2019
mp4 (125,31 MB)
Изјава председника Вучића