Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2019.

Штрајк глађу неће допринети решењу стамбеног питања лица у „Бристолу“




Несхватљиво је да поједини неодговорни политичари изјављују да су забринути за здравље лица која су остала у некадашњем хотелу „Бристол“, истовремено их подстичући да ту остану и да и даље траже трајни стамбени смештај мимо закона и процедура које им је Министарство одбране јасно предочило. Таквим поступањем дају лажну наду лицима у „Бристолу“ да могу незаконито добити трајни стамбени смештај, наводи у писаној изјави портпарол Министарства одбране и Војске Србије мајор Милан Гујаница.
 
Поводом најављеног штрајка глађу лица која су остала у „Бристолу“, Министарство одбране формирало је дежурни медицински тим који неколико пута дневно обилази лица и ако је потребно пружа медицинску помоћ. Током дана екипа је већ извршила здравствени преглед лица, а поред редовних обилазака спремна је да им укаже и хитну медицинску помоћ.  
 
Позивамо лица која су остала у „Бристолу“ да се одмах уселе у станове које су већ обишли у А блоку  у Београду, у складу са правима која остварују, истиче мајор Гујаница, указујући на чињеницу да штрајк глађу неће променити став Министарства одбране да лица у „Бристолу“ своје стамбено питање могу решити само у оквиру закона и утврђене процедуре, поштујући јединствену ранг-листу стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије на којој је 18.000 лица.
 
У изјави портпарола Министарства одбране наводи се да би доделом трајног стамбеног решења лицима која су остала у “Бристолу” и остали стамбени интересенти имали право да туже Министарство одбране и добију спор. Због сличних кршења закона у 2008. години, Министарство одбране је у последње две године исплатило шест милијарди динара на име судских пресуда по тужбама за дискриминацију резервиста. Зато се таква кршења закона неће поновити ни у овом нити у било ком другом случају.