Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2019.

Генерал Мојсиловић на Конференцији начелника генералштабова балканских земаља




Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је у Букурешту на Конференцији начелника генералштабова балканских земаља.

Овогодишњу Конференцију, тринаесту по реду, отворио је саветник председника Румуније за националну безбедност генерал-потпуковник Михај Шомордолеа, а поред начелника Штаба одбране Оружаних снага Румуније генерала Николае-Јонел Ћуке као домаћина, на Конференцији су учествовали начелници генералштабова Босне и Херцеговине, Грчке, Северне Македоније, Турске, Црне Горе и Албаније и заменик начелника Генералштаба Бугарске.

Након разматрања годишњих извештаја Координационе групе и радних подгрупа за образовање, обуку и вежбе и за асиметричне претње, учесници Конференције су потврдили спремност за даљи развој и унапређење сарадње у оквиру овог форума и реализацију пројеката и активности који ће заједничку сарадњу учинити још јачом, а међусобне односе и везе још ближим, а све за добробит региона Балкана и држава чланица.



Настављајући праксу са предходне две Конференције одржане у Атини и Београду и ове године је реализовано обраћање гостујућег предавача. Излагање на  тему ,,Изазови и недостаци у мировним операцијама УН“ реализовао је војни саветник подсекретара УН генерал-потпуковник Карлос Хумберто Лојти.

На овогодишњој Конференцији, као гости, учествовали су представници Војног комитета НАТО-а, Војног комитета ЕУ, Команде Здружених снага НАТО-а из Напуља, као и представници генералштабова Словеначке Војске и Оружаних снага Хрватске.

Домаћин наредне Конференције начелника генералштабова балканских земаља биће Црна Гора.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА