Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2019.

Председник Вучић: Ситуација за српски народ на Косову и Метохији много тежа него до јуче




Упитан за коментар у вези са изјавом портпарола КФОР-а "да је највећа претња миру на Косову и Метохији реторика лидера и злоупотреба медија", као и  да није било изненађења и да су "сви били унапред обавештени" о јучерашњој акцији, председник Србије Александар Вучић истакао је да предстaвници КФОР-а треба да кажу кога су обавестили.

– Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао с тим у јавност да их молим да то не раде. Што се тиче реторике о којој они говоре, нису они нимало статусно неутрални, реторика и трикови су оно чиме се они баве – нагласио је председник Вучић.

Председник је позвао представнике КФОР-а  да кажу кога су обавестили, пошто јуче у једном тренутку нису хтели да се јаве ни начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Mојсиловићу.

- А онда више ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11.30, када сам рекао ступите у контакт и упозорите их на то што се дешава на северу. Све време док је трајала криза, док је било најтеже, готово да контакта није било – истакао је председник Вучић додајући да КФОР не говори истину и да се то може лако потврдити и доказати.

Према речима председника Вучића, иако они мисле да је све завршено тиме, ситуација је данас много гора и тежа него што је јуче била у ово време.

– Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим народом на Косову и Метохији, што се тиче српског живља на целом Косову и Метохији, данас је много тежа ситуација него до јуче. Они су нама ухапсили 20 људи - корупција, погранична полиција, онда кажу да је то због убиства Оливера Ивановића и Замберија – нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је закључио да ће Србија сачувати свој народ, заштити га и да неће седети скрштених руку, упркос пласираним неистинама.

 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2019
Одговор на новинарска питања председника Вучића