Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2019.

Министар Вулин: Неосуђени ратни злочинци су највећа безбедносна претња миру на Балкану



"Највећа претња за Србију али и читав регион су неосуђени терористи у приштинском руководству који уводе таксе од 100 одсто и непрекидно изазивају различите инциденте на Косову и Метохији и формирање паравојске Косова", изјавио је министар одбране Александар Вулин гостујући на ТВ Пинк.

Први човек тог такозваног Министарства одбране Косова је Рустем Бериша, кога је суд у Нишу правоснажно осудио 2016. године за учешће у терористичкој групи која је убила пет војника Војске Југославије на Кошарама.

- Не прави се војска а да нећете да ратујете са неким. Шта ће војска на "Косову", против кога ће се борити – против велике Албаније, Црне Горе, Северне Македоније? Или праве то што праве за Србију и за Србе и ни за кога другог – нагласио је министар Вулин.

Министар Вулин је, упитан да прокоментарише изјаву председника Вучића да Србија поштује територијални интегритет сваке земље, да нема претензије ни према једној територији и да то очекује заузврат, истакао да се не понашају сви тако.

- Када је 2008. године "Косово" прогласило такозвану независност, нажалост, сви наши суседи са изузетком Босне и Херцеговине, признале су ту лажну и наказну државу. Посебно је лицемерно када их слушате сада, када говоре да се границе на Балкану више никада не смеју мењати, уплашени од велике Албаније, а то не смеју да кажу, јер знају да то долази по њих. Не боје се они Аустрије, већ велике Албаније која ће доћи и која долази, и онда сви извуку закључак да је сасвим у реду мењати границе српске државе, разбијати њену државу, простор где живи њен народ, али да ни случајно то не сме да се деси никоме другом – нагласио је министар Вулин.

Србија мора да води рачуна о себи, додао је, први пут у историји морамо да водимо рачуна о себи, да се не боримо ни за чије туђе ратове, никога да ослобађамо – нек се свако бори за своју слободу и своје интересе, а ми за своју слободу и интересе.

- Да заштитимо Србе где год да живе, да имамо снажну и уређену државу, за коју знамо где почиње и где завршава – хајде једном да се боримо за себе и немојмо више никада да дамо једну српску главу за слободу другог народа – истакао је министар Вулин гостујући на ТВ Пинк.