Министарство одбране Републике Србије
 
04.04.2019.

Састанак државног секретара Живковића са генералним директором Војног штаба ЕУ Пулкиненом




Државни секретар Александар Живковић састао се данас у Београду са генералним директором Војног штаба Европске уније генерал-потпуковником Есом Пулкиненом. Министарство одбране Републике Србије и Војни штаб Европске уније успоставили су редовне контакте на највишем нивоу чиме се суштински доприноси изградњи мира и стабилности. Изнета је оцена да овај сусрет доприноси даљем јачању међусобног поверења и узајамног разумевања и њиме се ствара чврст основ за унапређење сарадње.

Државни секретар Живковић истакао je значајан допринос Републике Србије мисијама и операцијама под окриљем Европске уније, наводећи да у три мисије и једној операцији Европске уније тренутно учествујемо са 22 припадника. У наредном периоду Министарство одбране и Војска Србије спремни су да наставе са ангажовањем.

Почетак учешћа у цивилним мисијама ЕУ један је од најважнијих приоритета у наредном периоду и Република Србија је започела изградњу националних капацитета за упућивање цивила у мултинационалне операције. Крајем новембра 2018. године, у Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије реализована је прва обука за лица из ресорних министарстава која ће бити ангажована у цивилним мисијама ЕУ.

Оцењено је да активно учешће представника Републике Србије на састанцима Војног комитета ЕУ, конференцијама за генерисање снага ЕУ, као и на састанцима Конференције за координацију и Заједнице борбених група ЕУ у Бриселу представља добру платформу за размену информација, мишљења и стицање увида у стање на терену. Поред наведеног, изражено је задовољство номинацијом националног официра за везу Републике Србије са Војним штабом ЕУ у новембру 2017. године, која је обострано добро прихваћена и донела значајне резултате по питању успостављања брже и ефикасније сарадње и размене информација између две стране. Прво ангажовање Србије у Борбеној групи HELBROC биће у првој половини 2020. године и оно ће допринети даљој изградњи војних способности и достизању интероперабилности са државама чланицама ЕУ.

У погледу очувања регионалне безбедности, изнето је да КФОР за Србију представља једини међународни признати субјект са улогом очувања и унапређења мира и безбедности на територији Косова и Метохије, а у складу са мандатом додељеним Резолуцијом СБ 1244. Наглашено је да одлука о смањивању снага КФОР треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.

Генерал-потпуковник Пулкинен је захвалио на досадашњем доприносу Србије војним мисијама и операцијама ЕУ, а као командант војних мисија ЕУ упознао је саговорника са тренутном ситуацијом у EUTM Somalia, EUTM Mali, EUTM RCA за које је надлежан као директор Службе за планирање и извршавање војних мисија.
photoФОТОГАЛЕРИЈА