Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2019.

Универзитет одбране на Сајму образовања у Новом Саду



Припадници Универзитета одбране представили су се на  14. Међународном сајму образовања „Путокази“, који се од 7. до 9. марта одржава на Новосадском сајму. Циљ Сајма „Путокази“ је промоција образовања за све узрасте и афирмацију доживотног учења.

Посета овогодишњем Сајму посебна је прилика за све заинтересоване да током отвореног конкурса за упис у војне школе сазнају више о систему војног образовања, условима конкурса, начину пријаве, животу и раду током школовања и осталим информацијама.

Наставник на Катедри Војномашинског инжeњерства у Војној академији пуковник др Александар Буквић истакао је предности војних школа и, између осталог, подсетио на сигурност коју војне школе пружају.

- Када завршите војну школу имате сигуран посао. То је данас веома важно и вероватно један од разлога због чега се млади опредељују за војни позив. Такође, преовладавају и љубав према отаџбини, према војном позиву или униформи, а врхунско образовање, одличан наставни кадар и дуално образовање, односно примена теоријског знања у пракси, наводе младе да усмере свој животни пут и одлуче да каријеру граде у систему одбране -рекао је пуковник Буквић.

Посећеност штанда Универзитета одбране и заинтересованост за војну струку била је прилично велика, што показује број младих који су разговарали са ученицима Војне гимназије и Средње стручне војне школе и са кадетима Војне академије.

Ученица средње школе из Новог Сада, Ивана Јанковић истакла је да је о упису у Војну академију почела да размишља прошле године, када је њен друг постао кадет те војнообразовне установе.

- Слушајући друга како прича о војном позиву пре уписа у Војну академију, и какво је његово искуство после годину дана, све више сам сигурна да ћу конкурисати. Искрено, највише ме занимало како се девојке сналазе на Академији, али према његовој причи у томе нема никаквих проблема, сви су једнаки и иста су правила за све. Рекао ми је да је моје само да се добро спремим за пријемни - рекла је млада Новосађанка.

Њен школски друг Алекса Илић такође жели да упише Војну академију ове године, али првенствено због љубави према отаџбини и према униформи.

- Одувек волим војску и униформу. Деда ми је био војно лице и све његове приче о томе допринеле су да одаберем овај животни пут. Осим тога, знам да ће ми после Академије бити загарантован посао и да ћу моћи да наставим школовање и усавршавање у Војсци Србије – рекао је Алекса и додао да је на Сајам дошао и због млађег брата, јер је он заинтересован за упис у Војну гимназију.

- Из истих разлога и он и ја желимо да одаберемо војни позив, а и биће нам свакако лакше када обојица будемо живели и школовали се у истом граду. Наравно, ако успемо да упишемо школе - поручио је Илић.

Конкурс за пријем ученика у Војну гимназију отворен је до 15. марта, а конкурси за Средњу стручну војну школу, Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије до 31. марта 2019. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.03.2019
mp4 (80,69 MB)
Изјава пуковника Буквића