Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2019.

Сећање на новосадску рацију у Другом светском рату




Злогласна акција окупационих снага у Другом светском рату, познатија као новосадска рација, један је од најтрагичнијих догађаја у историји тог града, у којој су мађарске окупационе фашистичке власти убиле, или живе гурнуле под лед залеђеног Дунава, између 1300 и 1700 Срба, Јевреја и Рома, житеља Новог Сада, међу којима и велики број жена, деце, стараца. У знак сећања на жртве, данас је у Новом Саду обележена 77. годишњица њиховог страдања.

Помену жртвама рације, који су заједнички организовали Град Нови Сад, Јеврејска општина и Епархија Бачка, поред више од хиљаду грађана,
присуствовали су и председник Владе Војводине Игор Мировић, председник војвођанске Скупштине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, командант Прве бригаде Копнене војске пуковник Зоран Насковић, представници Министарства одбране и Војске Србије.

Грађанима, окупљеним на новосадском Кеју жртава рације, на платоу испред споменика „Породица“, обратио се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 - Читаве генерације невиних грађана нестале су у леденим водама Дунава. Овај споменик је опомена за будућност и подсећање да се фашистичко зло више никада и ни у једном облику не понови. С тога борба против фашизма никада не сме да замре - поручио је Вучевић и додао да достојанствено сећање није и никада неће признати освету и нетрпељивост према другачијем, али да никада нећемо престати да се сећамо.

Уз саслужење новосадских свештеника и ђакона Српске православне цркве, помен жртвама рације служио је епископ бачки Иринеј, док је комеморативни обред Јеврејске заједнице, помен и беседу одржао врховни рабин Србије Исак Асиел.

Током комеморације, заменица председника Скупштине Града Новог Сада Бранка Бежанов, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић и представници Ромске и Јеврејске заједнице Милош Николић и Мина Момчиловић, са палубе помоћног речног брода „Шабац“ Речне флотиле, уз звуке бродских сирена, спустили су венац у воду Дунава.

У програму обележавања 77. годишњице новосадске рације учествовали су хорови Саборне цркве „Свети Георгије“ и Јеврејске општине „Хашира“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА