Министарство одбране Републике Србије
 
26.11.2018.

Министар Вулин: Мировне мисије враћају поверење људи у људе



Министар одбране Александар Вулин отворио је данас, у присуству првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и шефа Мисије ОЕБС у Србији амбасадора Андреа Ориција, први Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама у Центру за мировне операције у Београду.

Том приликом министар Вулин истакао је да је мало народа који као српски знају колика је вредност мира, јер  смо учествовали у честим ратовима које нисмо ни тражили ни изазвали, али који су нашу земљу разарали и чинили живот немогућим.

- Знамо шта значи мир. Мир је тако лако протерати, а тако тешко вратити. У томе је значај и вредност свих вас који сте се посветили учешћу у мировним операцијама, који сте се посветили враћању мира тамо где је мир протеран. Као што смо свуда у свету показали да српски војник осим што уме да се бори, уме и да чува мир, тако се сада припремамо да покажемо да и наши цивили могу да раде оно што су радили њихови униформисани претходници. Да чувају мир, да враћају наду и да враћају веру људи у друге људе – рекао је министар Вулин и додао да после сваког рата могу да се обнове зграде, путеви и индустријска производња, али оно што је теже од свега јесте вратити поверење људи у људе.

После сваког рата, рекао је министар одбране, остану злочини и мржња, страх и несигурност да ће се мир суштински и стварно некада вратити.

- Управо у томе јесте ваша врлина и вредност - да људима вратите веру у људе. Да им вратите веру да ће свет поново имати смисла. У свету у коме живимо, у свету који се мења и то на горе, свету који је све небезбедније место, свету пуном бројних изазова, има пуно места за мировне мисије и за оне који ће лечити оно што су неодговорни и лоши чинили пре њих. У свету који се мења на горе, Србија хоће да буде пример како је могуће сачувати мир и стабилност и пренети то и на друге. Сви наши проблеми или највећи број наших проблема суштински се могу објаснити једном реченицом – непостојање или непоштовање међународног права. Велики и моћни изабрали су да међународно право није ни претежно ни одређујуће, и да је могуће користити силу, и дошли смо до тога да свет постаје све небезбедније и све лошије место. Улога мировних мисија, без обзира јесу ли оне цивилне или класичне, јесте у томе да врати поверење у међународно право, да врати поштовање једноставних и сигурних правила који су овај свет чували довољно дуго далеко од рата – нагласио је министар Вулин  и додао да у оној мери у којој будемо поштовали међународно право, у којој будемо поштовали право сваке земље да се определи, да организује себе и сопствени живот, у тој мери ћемо избегавати сукобе.

Док то не буде било тако, рекао је он, мировне мисије ће морати да постоје као бољи део међународне заједнице, које долазе на тешко и страшно место и долазе да залече и помогну.

- Наша војска, наша Влада, наша министарства имају довољно знања, довољно искуства, довољно могућности да и своје знање и искуство пренесу на друге и да помогну да свет ипак буде боље место – закључио је министар Вулин и пожелео полазницима успех у раду.

Према речима првог потпредседника Владе Ивице Дачића, Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама прилика је да покажемо колики значај придајемо тој активности која доприноси, осим осталог, још снажнијој спољнополитичкој позицији Србије.

- Србија континуирано пружа активан допринос светској безбедности и стабилности учешћем у војним и полицијским мултинационалним операцијама, тако да наши представници учествују тренутно у пет УН и четири ЕУ операција, а то је укупно 279 припадника – рекао је министар спољних послова, додајући да државници и међународни експерти за мировне мисије и операције хвале припаднике Војске Србије и МУП-а, истичући њихову високу обученост, професионализам и способност да испуњавају и најсложеније задатке.

То је, рекао је Дачић, потврда да је Србија заузела важно место како у УН-у тако и у оквиру безбедносне и одбрамбене политике као партнер на кога се може рачунати, а такво ангажовање допринело је не само јачању позитивног имиџа наше државе већ и имлементацији појединих стратешких аспеката наше спољне политике.

- Данас отварамо једно ново и значајно поглавље које ће додатно допринети афирмисању Србије као извозника безбедности и државе која је искрено привржена вредностима мира и сарадње – рекао је Дачић истичући да је учешће цивила у мултинационалним операцијама све траженије и значајније и да је поносан што један веома захтеван ангажман у домену наше спољне и безбедносне одбрамбене политике, који додатно даје значај Србији на међународној сцени, успешно реализују институције наше земље уз пуну координацију и разумевање.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је да је управо то Министарство иницирало стварање нормативног оквира који је омогућио учешће цивила у мировним операцијама. Србија је земља која даје пун допринос у области безбедности, остајући доследна мултилатерализму.

Према њеним речима, Србија не чека да од Европске уније добија задатке, већ чини напоре да обезбеди мир и изван својих граница.

Према речима шефа Мисије ОЕБС у Србији амбасадора Андреа Ориција, курс који је данас отворен плод је двогодишњег рада српских институција и њихових партнера и на прави начин илуструје добру међуресорну и међународну сарадњу у области безбедности. Он је подсетио да учешће у мултинационалним операцијама представља важан задатак, а да су знања цивилних експерата посебно значајна у постконфликтном периоду. Међуресорна сарадња,сматра он, кључна је за успех пројекта, а Србија је у том домену показала сјајне резултате и јасну опредељеност ка безбеднијој будућности.

Поздрављајући присутне у име Центра за мировне операције, директор курса и начелник Одељења за обуку потпуковник Горан Топаловић истакао је да Министарство одбране и Војска Србије имају изузетно развијене капацитете и богато искуство у селекцији, опремању, обуци, упућивању, подршци и дезангажовању мировњака. Управо зато током двонедељног курса врсни предавачи покушаће да дочарају услове који су приближни онима које полазнике могу затећи у зони мисије и научити их како да се суоче с потешкоћама и да сачувају своје животе, здравље и дигнитет на непријатељској територији.

Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама одржаће се у Београду, Краљеву и бази „Југ“ у Бујановцу од 26. новембра до 7. децембра 2018. године, с циљем  успостављања националних капацитета за учешће цивилних структура Републике Србије у мировним мисијама УН, ЕУ и ОЕБС-а. Током двонедељног курса еминентни домаћи и страни предавачи из партнерских држава и сертификованих центара у којима се врши обука цивила за учешће у међународним мировним операцијама из Чешке, Немачке и Италије, као и представници више међународних организација, обучаваће српске цивиле за дужности у мултинациналним операцијама.

Курс, који похађа 20 полазника, организују Дирекција за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране и Центар за мировне операције, за цивилне експерте из органа државне управе – Министарства одбране, Министарства спољних послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Министарства за европске интеграције, Комесаријата за избеглице и миграције и других државних институција.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.11.2018
mp4 (228,73 MB)
Обраћање министра Вулина
26.11.2018
mp4 (391,44 MB)
Обраћање министра Дачића
26.11.2018
mp4 (329,33 MB)
Обраћање министарке Јоксимовић
26.11.2018
mp4 (292,43 MB)
Обраћање шефа мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орициа
26.11.2018
mp4 (210,78 MB)
Отварање курса