Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2018.

Актуелности из области трансплантације матичних ћелија



Симпозијум посвећен трансплантацији матичних ћелија хематопоезе у лечењу малигних хемопатија, у организацији Клинике за хематологију Војномедицинске академије и Српског лекарског друштва (СЛД), одржан је на ВМА.

Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић у уводној речи истакао је посебно задовољство што на скупу, који се осми пут одржава у ВМА, традиционално као предавачи по позиву учествују светски стручњаци из ове области. Пожелео је добродошлицу професорима Мохамаду Мохтију из Универзитетске болнице и истраживачког центра Сент Антоан из Париза и професору Франсису Ајуку из Универзитетског медицинског центра Хамбург Епендорф, који немерљиво доприносе развоју трансплантационе хематологије.

Професор Вукосављевић нагласио је да се трансплантација матичних ћелија хематопоезе сматра заштитним знаком ВМА јер су пионирски кораци на пољу трансплантационе хематологије направљени управо овде, као и да импресиван број година искуства и запажени резултати у лечењу хематолошких обољења чине ВМА установом која иде у корак са највећим светским здравственим центрима. Тај успех могућ је, како је рекао, захваљујући континуираном усавршавању лекара и медицинског особља како би пацијентима не само из наше земље него и из земаља у региону било пружено најсавременије лечење и многима од њих омогућен једини начин за наставак живота.

Скуп је поздравио и председник Српског лекарског друштва академик Радоје Чоловић и нагласио да одабир тема и углед домаћих и страних предавача гарантују успех симпозијума, али истакао и да су резултати Клинике за хематологију ВМА компарабилни са онима који се постижу у најбољим европским и светским установама.

У уводном предавању начелница Клинике за хематологију ВМА проф. др Драгана Стаматовић подсетила је на историјат и рад Клинике дуг 45 година, од оснивања одељења за трансплантацију у новој установи кроз развој трансплантационе хематологије па до најновијих резултата од преко 1100 успешно изведених трансплантација матичних ћелија хематопоезе.

У наставку симпозијума кроз осам предавања и приказе случајева из праксе обрађене су актуелне теме оз ове области медицине. Учесници су имали прилику да чују најновија сазнања о избору донора, степену ХЛА подударности, статусу болести и кондиционом режиму као предикторима трансплантације матичних ћелија хематопоезе, утицају извора матичних ћелија хематопоезе на ток и исход трансплантације и другим важним темама.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА