Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2018.

Министар Вулин: Вежба разлог за понос сваког нашег грађанина



На крају вежбе “Век победника 1918-2018”, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић посматрали су с брода посебне намене „Козара“, на привременом полигону “Тител”, припаднике Војске Србије у делу вежбе по теми „Борбена група у нападу с насилним преласком реке“.
 
Циљ приказа у “Тителу” је оспособљавање јединица Копнене војске за извођење напада у захвату пловног пута и садејство с јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Вежби су присуствовали и председник Владе АП Војводине Игор Мировић,  градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Министарства одбране и Војске Србије и локалне самоуправе.
 
Оцењујући данашњу вежбу, министар Вулин рекао је да вежба као што је ова не може да се припреми за месец дана, ни за пола године ни за годину.

- Вежба као што је ова припрема се деценијама, вежба као што је ова припрема се са војском која је у стању да једновремено на 10 места не само вежба, већ је у стању да на 10 места прими борбу. Мало је армија у свету које могу у тако кратком временском периоду да се организују, изађу на толико различитих праваца и одговоре на сваки захтев. Највећа вредност ове вежбе је у томе што смо показали војску баш онакву каква јесте, војску која испуњава све своје задатке, као што би их испуњавала у рату. Ово нису комбиноване јединице, ово су органске јединице, онакве какве оне јесу и радиле су баш оно за шта су припремане и за шта су обучаване. Вежба као што је ова не може да се припреми у месец дана и она је плод великог напора, велике упорности, великог стрпљења и великог поверења у Војску Србије, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, од 2012. године до данас, Војска Србије се од једне деморалисане и скоро напуштене војске, која је требало да нестане, претворила у савремену, борбену војску – војску која се обнавља.
 
- Зато хоћу да захвалим врховном команданту Александру Вучићу због његове упорности и због свих ових година у којима се трудио и успевао да војску обнови, унапреди и учини бољом и савременијом. И сада, пре него што је отишао у Париз, где ће се састати са неким од најзначајнијих светских државника, позвао ме је и тражио да му поднесем рапорт када се вежба заврши, а вежба ће се завршити када сваки војник буде био сигуран и када свако од њих вечерас оде на спавање. То је брига о сваком човеку, о његовој безбедности и сигурности. Ово је вежба која је показала да је наша Војска у стању да се носи са свим изазовима и да нема баш никога ко може да занемари Војску Србије, и ако икад помисли зло нашој земљи и нашем народу, без обзира где он живео,мораће да зна да је ова савремена, модерна, снажна Војска Србије, спремна да заштити нашу земљу и наш народ и наш начин живота, поручио је министар Вулин.

Министар одбране честитао је начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу на изузетној организацији и припремљености, генералу Симовићу команданту Копнене војске на свему што је Копнена војска приказала и сви њени припадници, генералу Жарковићу команданту РВиПВО на сјајном приказу, високој спремности свих њихових припадника и на том великом задовољству што смо, како је рекао, после дуго година могли да видимо и осам авиона МиГ-29 на небу изнад Србије.
 
- Небо изнад Србије је слободно, Србија је слободна и тако ће бити докле год има овакву Војску и овакве људе који чине војску. Зато бринемо о њима, о њиховом стандарду, о стандарду њихових породица, зато ћемо поново имати повећање плата и идаље имати бољу технику, опрему, као и стамбену изградњу. И као што видите, зато зашлужујемо и поштовање и љубав читавог вашег народа. Вежбу оцењујем као "врло добру", вежбу оцењујем као разлог за понос сваког нашег припадника, али и сваког грађанина наше земље, закључио је министар Вулин.
 
У веома атрактивном приказу учествовали су припадници Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, Специјалне бригаде, 250. ракетне бригаде и 204. ваздухопловне бригаде у садејству са припадницима Жандармерије Министарства унутрашњих послова.
 
Како је истакао генерал Мојсиловић, закључак данашње вежбе је "да су остварени сви циљеви који су планирани".
 
- Одлучност, способност, храброст, однос наше државе према нашој војсци и Војске ка држави чини Војску Србије непоколебљивом да и даље буде у функцији свога народа, рекао је генерал Мојсиловић.
 
Учесници вежбе приказали су савлађивање водене препреке, постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства.
 
Председник Владе Војводине нагласио је да је вежба показала како се Војска Србије мења на боље.
 
- Показала је како се мења на боље у организацији, оспособљености и опремљености. Све је приказано у реалном времену и заиста оставља снажан утисак, рекао је Мировић и додао да је он "резервиста" и да се нада да ће и припадници резерве једном показати да су спремни и они да учествују у оваквој вежби.

Присутне су кроз вежбу водили командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.
 
Према сценарију завршнице данашње вежбе, припадници наше војске најпре су приказали убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације - авиона МиГ-29 и авиона Галеб Г-4. Осим бродова, на реци Тиси приказане су амфибије, поступци склапања понтонског моста, превожење тенкова и осталих борбених возила скелом, као и напад специјалаца на брод.
Пре свечаног дефилеа пловних средстава, Речна флотила и Специјална бригада приказале су противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојних гађања.
 
Привремени полигон “Тител“ последња је од десет локација велике вежбе којом је Војска Србије обележила век од победе у Великом рату.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.11.2018
mp4 (378,32 MB)
Обраћање министра Вулина
10.11.2018
mp4 (122,43 MB)
Изјава генерала Мојсиловића
10.11.2018
mp4 (172,85 MB)
Изјава председника Владе Војводине Игора Мировића
10.11.2018
mp4 (310,13 MB)
Вежба