Министарство одбране Републике Србије
 
26.10.2018.

Министру Вулину уручена Плакета Удружења ХИСПА



Министру одбране Александру Вулину вечерас је уручена Плакета на Међународном симпозијуму ХИСПА у београдском хотелу „Краун плаза“, поводом петогодишњице Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА.  

Председник ХИСПА и Светског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ проф. др Небојша Тасић уручио је министру Вулину прву Плакету која се додељује на петогодишњицу Удружења и нагласио да му је посебно задовољство што је уручио "особи која својом функцијом и личношћу поштује и воли традиције српске војске и спаја их са нашом садашњошћу".  

Други међународни конгрес у организацији Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – ХИСПА и Светског удружења за васкуларно здравље ИСВХ посвећен је славним прецима, лекарима и медицинарима војног санитета српске војске.

Министар Вулин обратио се присутнима на отварању Симпозијума и истакао да му је велика част што говори пред лекарима, "људима који сваки дан чине живот бољим".

- Вечерас смо се подсетили из каквог народа долазимо, како је то изгледало пре 100 година. Захвалан сам што је професор Тасић пред нас поставио слику великих људи, славних лекара српског санитета, и с друге стране нас пред то огледало да се запитамо колико смо их достојни. Овај народ је у најтежим тренуцима био у стању да изнедри и себе и боље од себе. Зато смо претекли. Хвала свим лекарима што се труде, боре и што живот чине могућим и лепшим, нагласио је министар одбране и поручио странцима да уживају у граду у који ће сигурно пожелети да се врате и рећи да  "нема бољих људи, јер је то оно што ову земљу и народ чини вредним понављања".

Професор Тасић истакао је да је Конгрес посвећен славним лекарима српског војног санитета "чије јунаштво и невероватну лекарску смелост, иновативност, знање и вештине баштине данашњи лекари".

- Баштине их као свето, породично и професионално завештање. Сада и овде дугујемо им речи сећања и дивљења. Њихову доброту српски народ никада није, нити ће заборавити, истакао је др Тасић.

У културно-уметничком делу вечерашњег програма учествовао је и Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички”.

Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – ХИСПА обухвата 65 умрежених специјализованих центара за дијагностику и лечење кардиоваскуларних пацијената у седам земаља – Србији, Црној Гори, БиХ, Македонији, Бугарској, Хрватској и Украјини.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.10.2018
mp4 (351,06 MB)
Обраћање министра Вулина
26.10.2018
mp4 (360,07 MB)
Обраћање проф. др Тасића
26.10.2018
mp4 (81,68 MB)
Уручење Плакете