Министарство одбране Републике Србије
 
26.10.2018.

Одлични односи председника и врховних команданата, Вучића и Си Ђинпинга подстрек за проширивање сарадње и у области одбране




Министар одбране Србије, Александар Вулин, састао се на маргинама 8. Сјангшан форума у Пекингу, са министром Народноослободилачке армије НР Кине, генералом Веи Фенгхеом на чији позив је боравио у посети Кини.
 
Поздрављајући српског колегу, министар Веи Фенгхе је рекао да је учешће Србије на, за Кину јако значајном скупу, доказ да Србија придаје велики значај и гаји дубоко пријатељство према НР Кини и кинеској армији.



Министри су се сложили да одлични лични односи између председника и врховних команданата НР Кине, Си Ђинпинга и председника Републике Србије, Александра Вучића дају додатни подстрек и обавезу да две земље проширују и продубљују сарадњу и у области одбране. Министри су истакли да су за два месеца, од прве посете министра Вулина Кини, обе стране уложиле велики напор и да је већ остварен низ резултата у интензивирању сарадње у области одбране. 
 
Министар Веи Фенгхе је исказао потпуно разумевање за проблеме са којима се наша земља већ дуги низ година суочава и нагласио да сарадњи са пријатељима као што је Србија Кина придаје велики значај по свим питањима.



Министар Вулин се захвалио кинеском колеги на позиву за учешће на Сјангшан форуму нагласивши да му је била посебна част што је имао прилику да се обрати и пренесе ставове Србије представницима најјачих армија света. Захвалио се на подршци коју Кина пружа Србији дуги низ година по питању Косова и Метохије при том не тражећи ништа заузврат. Према речима министра Вулина НР Кина Србију доживљава као свог равноправног партнера и захвални смо јој због тога. 
 
Министар одбране Србије је нагласио значај заједничког учешћа војника две земље у мировним операцијама под командом Уједињених нација и понудио кинеском колеги наше центре за обуку у мултинационалним операцијама.  Упутио је и позив за школовање официра кинеске војске у српским војно-образовним институцијама. Министар Вулин је позвао и свог колегу, министра Фенгхеа да у наредном периоду посети Србију.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.10.2018
mp4 (152,22 MB)
Састанак