Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2018.

Састанак државног секретара Живковића и секретара Јустија



Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић састао се данас са сталним секретаром Министарства одбране Републике Финске Јука Јустијем ради одржавања редовних билатералних консултација у области одбране.

Током састанка наглашено је да је редовно одржавање консултација из области политике одбране значајан корак у сарадњи двеју земаља, као и да је данашњи сусрет прилика за размену ставова о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Према речима државног секретара Живковића, Министарство одбране активно учествује у раду регионалних безбедносних иницијатива и организација које делују на простору Југоисточне Европе.



Србија је у потпуности посвећена војној неутралности, истакао је државни секретар Живковић и сходно том опредељењу, Република Србија и Министарство одбране сарађују са партнерима и на Истоку и на Западу.

Током разговора, државни секретар Живковић је секретару Јустију пренео да се цени ангажовање припадника ОС Финске у мисији КФОР, посебно имајући у виду дугу традицију учешћа представника Финске у КФОР додајући да се придаје и изузетан значај вредностима УН и области мировних операција, што потврђује и чињеница да Србија од 2002. године континуирано квалитативно и квантитативно унапређује учешће у мировним операцијама, УН и ЕУ.

Укупни односи две земље, констатовано је на крају састанка, остављају могућност и простор за унапређење и обликовање сарадње у области одбране на начин да она одражава обостране интересе.

Имајући у виду да је једна од тема данашњег разговора била војно здравство, финска делегација предвођена секретаром Јустијем обићи ће сутра Војномедицинску академију, где ће бити представљени капацитети што може да буде добра основа за сагледавање модалитетa за евентуално успостављање војномедицинске сарадње.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА