Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2018.

Свечана академија поводом 140 година Војног музеја



Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, присуствовали су вечерас Свечаној академији поводом обележавања 140 година Војног музеја у Дому Гарде на Топчидеру.



Поводом јубилеја Војног музеја, за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у области културних делатности председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић одликовао је Војни музеј Сретењским орденом другог реда, који је на вечерашњој свечаности изасланик председника Селаковић уручио начелнику Војног музеја потпуковнику Градимиру Матићу.

Честитајући јубилеј припадницима Војног музеја, изасланик председника Селаковић, нагласио је да та установа својим дугим трајањем и важном мисијом, заслужује пажњу, јер негујући српску војничку традицију, баштини трагове материјалне културе војног карактера на територији Србије и српског етничког простора.

- Захваљујући вредном раду и преданости својих припадника, он данас може да се похвали са више од 30 хиљада предмета распоређених у 12 музејских збирки, фондом од више од 100.000 фотографија, као и 15.000 наслова који се чувају у специјализованој библиотеци. Један је од најпрепознатљивијих симбола Калемегдана и Београда уопште и бројним изложбама као и учешћем на симпозијумима и стручним скуповима у земљи и иностранству, одавно је стекао своју позицију међу реномираним установама културе, како у нашој земљи тако и на светској сцени – истакао је Селаковић.

Према његовим речима, Војни музеј је архив не писаног, већ материјалног блага и заоставштине војевања на овом простору, нашег народа и наше војске, и зато није ни чудо што је Војни музеј био прва установа културе основана у тренутку када је Србија постала међународно призната независна држава.

- Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости, каже једна стара изрека, и ураво зато морамо радити на томе да Војни музеј задржи достигнут углед и трудимо се да обезбедимо што боље услове за рад и усавршавање стручног кадра ове престижне институције, као и смештај збирки – поручио је Селаковић додајући да је то наша обавеза и дуг према прецима, али и потомцима који тек долазе.



Осврнувши се на богату историју Војног музеја, потпуковник Матић је истакао да је реч о најстаријој институцији културе у Министарству одбране и Војсци Србије.

- Извршавајући задатак, који је пред њега постављен пре 140 година, који је остао скоро непромењен до данашњих дана – сакупљање разних војних ствари који су од значаја за историју српске војске и за историју наоружања и ратовања уопште, Војни музеј је делећи судбину српског народа и српске војске, препуну континуитета и дисконтинуитета, био и сведок светских ратова, пустошења и ратова који га нису заобишли – нагласио је потпуковник Матић.

Да би Војни музеј дао већи допринос у очувању богатих војних традиција, додао је он, мора да настави да још активније остварује културну, научно-образовну и педагошку улогу коју има у Министарству одбране и Војсци Србије.

Свечаној академији у Дому Гарде на Топчидеру присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, институција културе и многобројни гости.

Војни музеј, једна од најстаријих установа културе у Републици Србији, основан је указом кнеза Милана Обреновића, на данашњи дан, пре тачно 140 година.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.08.2018
mp4 (328,86 MB)
Обраћање изасланика председника Републике Николе Селаковића
22.08.2018
mp4 (170,65 MB)
Обраћање начелникa Војног музеја потпуковника Матића
22.08.2018
mp4 (121,29 MB)
Свечана академија