Министарство одбране Републике Србије
 
06.07.2018.

Бојево гађање артиљеријско-ракетних јединица за ПВД




На Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је завршено вишедневно тактичко и ватрено оспособљавање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства малог домета Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку, с водним и батеријским бојевим гађањем циљева на земљи и у ваздушном простору.

Оцењујући успех вежбе и бојевог гађања циљева на земљи и у ваздушном простору на „редном броју 1“ пуковник Небојша Добријевић из Команде РВ и ПВО истакао је да су сви постављени циљеви ватреног и тактичког оспособљавања постигнути уз врло добре и одличне резултате гађања.



- Нисмо изненађени постигнутим резултатима, тим пре јер смо на аеродрому „Батајница“ у времену од 25. до 30. јуна с овим јединицама изводили веома опсежна тренажна и контролна гађања, уз вишесатно праћење авиона галеб Г-4. Ту обуку прошли су сви припадници јединица које су учествовале на гађању, пошто је то био један од услова за њихов излазак на полигон и реализацију бојевог гађања. На крају, треба рећи да су Команда за обуку и Команда ИП „Пасуљанске ливаде“ такође имали значајног удела у успеху вежбе, с обзиром на то да су обезбедили све потребне услове за квалитетну реализацију значајних задатака које смо за ових неколико дана извршили, истакао је пуковник Добријевић.



Према његовим речима, после ових бојевих гађања, на којима су учествовали професионални припадници, војници на добровољном служењу војног рока и припадници резервног састава АРЈ за ПВД, може се констатовати да је ватрена оспособљеност појединаца, послуга и јединица подигнута на виши ниво.

Циљ вежбе био је да се појединци, послуге и јединице увежбају и оспособе за гађање у свим условима борбених дејстава, уз максимално коришћење расположивог борбеног наоружања, односно противавионских топова СПАТ 30/2 милиметара „прага“ и ПАТ 40 милиметара „бофорс“.



На вежби су учествовали артиљеријске батерије 25. и 35. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД  Друге и Треће бригаде КоВ и три артиљеријска вода, по један из артиљеријско-ракетних дивизиона за ПВД 98. и 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО и Центра за обуку РВ и ПВО Команде за обуку.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.07.2018
mp4 (117,58 MB)
Изјава пуковника Добријевића
05.07.2018
mp4 (69,68 MB)
Гађање циљева у ваздуху и на земљи