Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2018.

Нових 20 милиона евра „Слободи“ Чачак у наредне три године




Министар одбране Александар Вулин пустио је данас у рад нову линију завршног фосфатирања у компанији „Слобода“ Чачак и најавио нова улагања у одбрамбену индустрију Србије од 20 милиона евра у наредне три године.



Он је поручио да је прошле године одбрамбена индустрија Србије извезла око 570 милиона долара, а ове године се очекује чак 670 милиона долара.

- Видите колики је напредак направљен у односу на претходна времена. Када је Александар Вучић постао министар одбране 2012. године извоз је био четири пута мањи. Од 2012. године до данас ми смо извоз учетворостручили и видите колико се данас више ради и колико држава Србија свих ових година улаже у одбрамбену индустрију Србије, а колико индустрија све то враћа, поручио је министар Вулин.

Према речима министра Вулина, Влада Републике Србије полаже велику пажњу на наменску индустрију.

- Нови закон који је донет гарантоваће власништво државе над наменском индустријом и наставак политике улагања у наменску индустрију, коју је зацртао Александар Вучић још као председник Владе, као и политику куповине нових технологија, привлачења инвестиција, али и потпуне контроле над одбрамбеном индустријом Србије. „Слобода“ Чачак је значајна фабрика, али је и добар пример како се користе средства која је одвојила Влада Србије. Два милиона евра која су добили у првом кругу инвестиционог циклуса Владе Србије, „Слобода“ је у потпуности искористила и на најбољи начин – куповином нових машина, повећањем свог капацитета и повећавањем својих способности да прате нове и модерне светске технологије, рекао је министар Вулин.

Како је истакао, отуда можемо да кажемо да ће и други круг инвестиција који очекујемо бити подједнако успешан.

- Очекујемо да ће Влада Србије уложити још додатних шест милиона евра, а сама компанија још 13 до 14 милиона евра. Бескрајно нам је важна производња „Слободе“ и извоз који постиже, али чак важније од тога јесте оно што она производи, посебно такозвана паметна муниција која ће нашој војсци омогућити да буде далеко способнија и да иде у корак са најразвијенијим војскама. Када имате овако моћну одбрамбену индустрију ви сте у стању да се наоружавате и снабдевате по ценама које не бисте добили било где на светском тржишту. Онда сте и са мањим улагањима у стању да купујете најсавременију муницију, оруђе и оружје, јер имате своју одбрамбену индустрију која је у стању да прати светске трендове и најзначајније светске токове, рекао је министар Вулин.



Директор компаније „Слобода“ Чачак Зоран Стефановић захвалио је министру одбране што је пустио у рад нову линију завршног фосфатирања.

- То ће отклонити још једно уско грло у нашој производњи, повећати продуктивност и наше производне могућности. Надам се да ћемо наставити у овом темпу. Надам се да ћемо и у будућности успети да обезбедимо овакву упосленост наших капацитета, да се даље равијамо и ширимо, и тиме да учинимо оно што је најбоље и за локалну самоуправу и за државу Србију, поручио је Стефановић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је како је приликом свих досадашњих његових посета „Слободи“ Чачак напредак евидентан, инвестира се у млади кадар и у нову опрему.

- Скоро 37 милиона евра је у последњих седам година инвестирано у компанију која има 2.275 запослених, порези и доприноси се на време измирују. То је заиста на понос свих нас, а посебно Града Чачка. Надамо се да ће и у будућности „Слобода“ бити „мајка Града Чачка“, рекао је Тодоровић.

Министар Вулин одржао је данас и састанак са руководством привредног друштва и представницима синдиката.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2018
mp4 (272,47 MB)
Изјава министра Вулина
29.05.2018
mp4 (120,56 MB)
Изјава директора Стефановића
29.05.2018
mp4 (245,85 MB)
Посета
29.05.2018
mp4 (65,41 MB)
Састанак
29.05.2018
mp4 (82,95 MB)
Изјава градоначелника Чачка