Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2018.

Обележен Дан победе над фашизмом



Поводом  9. маја - Дана победе над фашизмом, изасланик председника Србије и генерални секретар Никола Селаковић положио је данас, уз највише државне и војне почасти, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и команданта Гарде Војске Србије генерал-мајора Миломира Тодоровића.


                                                                                              Фото: Танјуг

Том приликом изасланик председника Никола Селаковић је у спомен књигу записао:

„Нека је вечна слава херојима који су победили највећу пошаст у историји човечанства и својим животима платили високу цену слободе. Вечно захвална Србија.“

Церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.



Уз војне и државне почасти, министар Ђорђевић је положио венац и одао пошту на главном постаменту Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату и на Споменик палим црвеноармејцима у оквиру истог спомен комплекса.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници града Београда, представници Републичког одбора СУБНОР-а, амбасада Русије, Белорусије, Азербејџана, Украјине, као представници борачких удружења и грађани.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац и код Споменика совјетским ветеранима на Авали.



Дан победе обележава се броjним манифестациjама у Србиjи, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА