Министарство одбране Републике Србије
 
05.05.2018.

Министар Вулин: Никад неће бити једнакости између жртава и џелата




Министри одбране и рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин и Зоран Ђорђевић присуствовали су данас у хотелу „М“ годишњем Скупу антифашиста Балкана под називом „Балкан – зона мира, разумевања и договора“  који организује СУБНОР Србије.



Говорећи о важности једног оваквог догађаја, министар Вулин  истакао је да данашњи скуп није скуп људи дубоко заробљених у прошлост, који ће време које је пред њима покушати да искористе да потврде или открију неку историјску истину, већ скуп људи дубоко забринутих за будућност простора у коме живе.

- Једнакост између жртве и џелата никада се неће успоставити. Ни за 73 године, ни за 700 година. Никада. Истина којој сведочите је истина мог народа - народа који је умео да пати, али није умео да се преда – рекао је министар Вулин додавши да од учесника скупа очекује да покушају да нађу одговор на питање шта се десило.

Он је нагласио да антифашисти могу да дају одговор на питање како је могуће да 73 године након завршетка Другог светског рата имамо расправу o Јасеновцу.

- Шта се десило да 73 године након Другог светског рата чујемо предлоге да се из јасеновачких јама поваде и преброје кости – рекао је министар одбране упитавши све присутне како је могуће да само 73 године након краја Другог светског рата имамо потребу за антифашизмом.

Он је додао да је антифашизам вредност која би морала да се подразумева и да је 73 године премало времена да би се заборавили ужаси Другог светског рата, да би се заборавило ко је бацао децу у јаме, а чија су деца у јамама завршавала.



- Премало је времена да би поново покушавали да докажемо непорециву истину о ужасима фашизма. Пре 73 године свет згађен ужасима Аушвица, Маутхаузена и Јасеновца није мислио да ће о овоме икада више расправљати. Пре 73 године нико не би помислио да ће се икада више поставити питање шта се десило у Другом светском рату, ко је жртва, а ко је злочинац. Нажалост, то питање се поставља, а ми се окупљамо да бисмо бранили темељне вредности нашег постојања – рекао је министар Вулин и додао да када видимо да је могуће да се за најважнијим говорницама света релативизује историја и тражи ревизија Другог светског рата морамо бити забринути, али не и уплашени.

Министар Вулин је нагласио да народ коме припада никада није био уплашен пред злом, али је зло препознавао и злу се супротстављао.

- Тако ни данас нећемо ћутати, нећемо се правити да је све то само део историјских расправа и легитимно људско право да оспоравате истину. Постоје ствари у којима се не може расправљати другачије, постоје ствари које се не могу оспорити. Ужаси концентрационих логора, ужаси холокауста, ужаси истребљења читавих народа, па и српског, не могу бити преиспитивани, оспоравани, нити предмет нечије интелектуалне или било које друге игре. Увредљива је и опасна та игра за превише људи – рекао је министар Вулин захваливши антифашистима из иностранства што су дошли у  престоницу слободне Србије, земље која није умела и никада неће умети да прихвати истину окупатора и која изнад свега цени слободу.

Он је додао да су овакви скупови прилика да се сведочи о прошлим временима како се ужаси не би заборавили.
 

Дводневном Скупу у хотелу „М“ присуствују и делегације ветеранских борачких организација Грчке, Бугарске, Мађарске, Албаније, Македоније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, као и представници Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину представници Немачке, Италије, Русије и Белгије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.05.2018
mp4 (275,27 MB)
Обраћање министра Вулина
05.05.2018
mp4 (179,98 MB)
Изјава министра Вулина
05.05.2018
mp4 (148,77 MB)
Покривалица
05.05.2018
mp4 (115,66 MB)
Изјава председника СУБНОР