Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2018.

Министар одбране на првомајском уранку у Карађорђеву




Традиционалном првомајском уранку на хиподрому „Младост” у Карађорђеву, у организацији Министарства одбране, Туристичке организације Бачке Паланке, Коњичког клуба „Карађорђево” и Војне установе „Моровић”, погон Карађорђево, данас је присуствовао министар одбране Александар Вулин, у пратњи државног секретара Бојана Јоцића, председника Скупштине општине Бачка Паланка Мите Лачанског и многобројних гостију.  



Честитајући припадницима Министарства одбране и Војске Србије Међународни празник рада, министар одбране је рекао да је Војска Србије део наше традиције и увек је ту да буде део свакодневног живота сваког нашег грађанина.
 

- Ергела Карађорђево је нешто чиме се ми у Војсци веома поносимо, а знам да се поноси и Бачка Паланка, као што се поноси читава Србија. Можете очекивати да ћемо у наредном периоду вратити неке традиције које су нам служиле на част и које ће свакако бити извор великог задовољства и поноса за све нас - рекао је министар одбране и за септембар најавио обнављање традиционалне трке коју је некад организовала Војска, када ће се, како је истакао, у Карађорђеву видети најбољи коњи и јахачи.
 
- Моћи ће да се види чиме располаже Војска Србије,  јер ми смо део традиције и део памћења народа, али смо и део будућности ове земље - рекао је министар одбране и додао да је Војска увек тамо где су њени грађани и да ће увек подржавати све што чини лепшим живот наших грађана.
 
Званични програм, чији је покровитељ општина Бачка Паланка, започео је изложбом пастува, након чега је манифестација и свечано отворена. Уследио је наступ културно-уметничких друштава да би током поподнева организована и вожња запрега, с приказом умешности возача и грла у категоријама двопрег, четворопрег и деца возачи.
 
 
У наставку програма организована је кружна ревија и избор најлепших запрега, након чега су гости обишли музеј Ергеле „Карађорђево” Војне установе „Моровић”,  а деца су имала прилику и да јашу понија. 
 
Богат програм за многобројне посетиоце завршен је дегустирањем пасуља из војничке кухиње.
 
Данас у насељу Карађорђево живи око 380 домаћинстава, са око 900 житеља. Првомајски уранак се организује од 1980.  године, а  прослава празника рада међу становништвом увек је прилика за дружење с гостима из "старог краја" јер у овом крају живи доста становника колонизованих након Другог светског рата.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.05.2018
mp4 (17,53 MB)
Изјава министра Вулина
01.05.2018
mp4 (29,06 MB)
Покривалица