Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2018.

Обележена 73. годишњица пробоја Сремског фронта



Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти, у Адашевцима код Шида данас је одржана државна церемонија поводом обележавања 73. годишњице пробоја Сремског фронта.
 
Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Негован Станковић предводио је церемонију, а том приликом, венaц су положили и представници Војске Србије.
 
Станковић је истакао да је Србија одувек била на правој страни, па тако и у Другом светском рату, управо борећи се против идеологије нацизма и фашизма, и поручио да морамо следити пут наших предака тако што ћемо у миру сачувати нашу независност, јачајући економију, војску и културу.
 
Он је подсетио на то да је пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена битка у којој је у тешким и крвавим борбама на снегу и ветру, погинуло више од 14.000 југословенских војника, 1.100 припадника Црвене армије, као и да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Србије. Државни секретар је, такође, нагласио да смо захваљујући њиховим жртвама ми остали слободни и поносни ван свих блоковских подела хладноратовског размимоилажења.
 
Церемонији су, осим представника Владе и Војске Србије, присуствовали преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници Општине Шид, СУБНОР-а, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА