Министарство одбране Републике Србије
 
16.02.2018.

Изјава министра одбране и начелника Генералштаба о случају капетана Вукшића



Није ухапшен официр, већ насилник

Министар одбране Александар Вулин, коментаришући случај капетана Војске Србије о коме су медији писали претходних дана, истакао је да није желео да се изјашњава раније о нападу на активисте Српске напредне странке, јер је сматрао да прво треба да се изјасне одговарајући правосудни органи.

- У нашој земљи сви узимају себи право да буду тужиоци и судије и да одлучују пре него што се на било који начин донесу одговарајуће одлуке. Сада, када је тужилаштво имало да каже без икаквог притиска, када је суд на реду да каже шта има да каже, хоћу да изразим своје противљење и своју осуду сваком насиљу и да истакнем да није ухапшен припадник Војске Србије, није ухапшен официр, већ човек, који је напао друге људе, човек који је, између осталог, напао жену. Јако ми је занимљиво да се није огласило ниједно удружење које штити, рецимо, женска права, па да каже да је недопустиво да се пребије припадница слабијег пола и да се пребије зато што је припадник ове или оне политичке партије. Нажалoст, у нашој земљи изгледа да ви прво питате ко је активиста које политичке партије, па се онда опредељујете да ли је то оправдано или није оправдано. Ни једно насиље не може да буде оправдано, не може да буде оправдано насиље над активистима Српске напредне странке, као што га никада нисмо правдали ни над неким другим. Нажалост, бојим се да партије ДОС-а то не разумеју и да хвале сваки напад над припадницима СНС-а и да говоре о томе као да је то нешто што је акт грађанске слободе, а када се тако нешто деси некоме од њихових чланова, онда је то доказ да ова држава нешто лоше организује – нагасио је министар Вулин.

Он је подвукао да осуђује свако насиље и да овај случај не говори ништа о Војсци Србије и да нема никакве везе са Војском Србије, већ говори о појединцу који је починио то дело. „Дело које је апсолутно неприхватљиво и које апсолутно осуђујем“, поручио је министар Вулин.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, коментаришући случај капетана Војске Србије, истакао је да припадник Војске Србије не сме да чини оно што није по правилу службе, по кодексу части припадника Војске.

- Ми штитимо грађане Републике Србије, а никако не треба да будемо ти који угрожавају безбедност грађана Србије на било који начин, без обзира о чему је реч, под условом да он није непосредно нападнут. Сваки припадник Војске, ако је непосредно нападнут, има право да се брани. Овај случај који смо имали сада, капетана Вукшића, ја не могу да правдам ни као начелник Генералштаба. Могу да правдам тај први део, када није хтео да се изјашњава и да било шта прихвати о томе, али све друго што је радио, а посебно агресивни приступ према њима, није у складу са правилима службе и наравно да ће бити предузете и мере дисциплинске одговорности – нагласио је генерал Диковић.

Начелник Генералштаба је истакао да је спреман да стане испред сваког војника, у сваком моменту, али то једноставно није поступак који је достојан војника и то грађани од свог војника не очекују. За Војску Србије издвајају се средства како би била, додао је он, спремна и способна, и њени припадници то морају да поштују и да буду крајње одговорни и штите своје грађане.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.02.2018
mp4 (52,91 MB)
Изјава министа одбране
16.02.2018
mp4 (40,8 MB)
Изјава начелника Генералштаба ВС