Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2017.

Дочек учесника заједничке вежбе војних лекара из Србије и Охаја у Анголи




Медицински тим Војске Србије и делегација Националне гарде Охаја, учесници заједничког медицинског ангажовања у Републици Анголи, допутовали су вечерас у српску престоницу.
 
На београдском аеродрому „Никола Тесла“, војне лекаре из Србије и Охаја, дочекао је заступник начелника Управе за војно здравство Министарства одбране пуковник проф. др Угљеша Јовичић, са сарадницима и представници Амбасаде САД у Београду.

Том приликом, координатор заједничког медицинског ангажовања војних лекара из Србије, Охаја и Анголе пуковник др Мирослав Броћић истакао је да је медицинска вежба у тој афричкој земљи успешно реализована и завршена јучерашњим приказом збрињавања пацијената оболелих од еболе.

- Оно што је карактеристично за ову вежбу је да су припреме за све ове активности које смо имали са Националном гардом Охаја и Анголом трајале, уназад, две године, са заједничким медицинским ангажовањем у Србији, а ово је била активност која је, према пређашњим договорима, била реализована у Анголи. Вежба се састојала из две фазе – у првој је наш превентивни медицински тим био на теоретској обуци коју је чинила едукацији о применама мера за сузбијање хеморагијске грознице и других облика вирусних инфекција, а пре свега еболе марбуршке грознице. У другом делу је и остатак тима од 12 чланова учествовао у збрињавању локалног становништва у два места покрајине Бенго у Анголи – нагласио је пуковник др Броћић додајући да је забршном вежбом та активност успешно завршена.

Према његовим речима, сарадња међу ученицима комбинованог медицинског ангажовања била је на високом нивоу.

- Већ више од деценије са припадницима Националне гарде Охајо сарађујемо и практично смо изградили, не само професионалну, већ и пријатељску сарадњу. Такође, у последњих годину и по та активност је утростручена, када су нам се придружили и припадници Оружаних снага Анголе, тако да смо и са њима успоставили одличну сарадњу и мислим да ће та сарадња и у будуће бити настављена – поручио је пуковник др Броћић.

Дванаест припадника Војске Србије и 35 припадника Националне гарде Охаја, од 4. до 15. децембра реализовало је комбиновано медицинско ангажовање у Републици Анголи, заједно са припадницима армије те афричке државе. Медицинска вежба „Памбала 2017“, изведена је у две фазе, а клинички оперативни рад у теренској болници водили су војни лекари из Анголе, Србије и Охаја, са фокусом на пружање медицинске неге становништву из домена превентивне медицине, педијатрије, породичне праксе, дерматологије, оптометрије, стоматологије, акушерства и гинекологије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.12.2017
mp4 (135 MB)
Дочек