Министарство одбране Републике Србије
 
27.11.2017.

Најбоље што Србија има јесу људи



Током данашње посете Републици Кипар, министар одбране Александар Вулин разговарао је са командантом војних снага  генерал-мајором Мохамедом Камајан Камиром након чега је обишао припаднике Министарства одбране и Војске Србије који су ангажовани у мултинационалној операцији UNFICYP.
 
- За мене је најважније да су сви наши момци и девојке добро, здрави, дисциплиновани, да се о њима води рачуна и не само да се води рачуна од стране наших старешина, о њима се води рачуна од стране старешина читаве мировне мисије и оно што са посебним задовољством могу да кажем, о њима се говори у суперлативима. Српски војник овде на Кипру достојанствено репрезентује државу Србију, Војску Србије и показује да оно најбоље што ми имамо јесу људи, рекао је министар Вулин.
 
Он је додао да су се припадници Војске Србије и на Кипру показали као врхунски професионалци, али и као људи „који могу да разумеју туђу муку, туђу невољу и који су у стању да изађу на крај са бројним изазовима“.
 
- Ми бар имамо искуства како то изгледа у међуетничким конфликтима, како изгледа када имате људе који живе веома близу једни другима а дели их политика, историја, дели их све оно што може живот да учини веома, веома тешким. Наши људи су овде да им живот учине лакшим, да омогуће политичарима да пронађу мировно решење и у томе много успевају.
 
Припадници Министарства одбране и Војске Србије  учествују у десет мировних мисија -  шест под командом Уједињених нација и четири под командом Европске уније.
 
- У свакој мисији смо се показали изузетно добро и у свакој се о нашм војницима говори све најбље. У свакој смо достојно репрезентовали Србију и није мала ствар кад се о вашој земљи на толико различитих места говори добро, и када се говори као о људима које би свако волео поново да види. После сваке наше мировне мисије јаве се представници великих, моћних земаља који желе да наши мировњаци у неким другим мировним мисијама буду баш са њима. Наравно, постоји и јасан политички интерес а то је ширење утицаја наше земље као што постоји и јасан економски интерес. У свим земљама које су погођене тешким временима, када то прође, долази период обнове. А обнову обично спроводе они који су учествовали и у спровођењу мира. Тако да имамо интерес да покажемо да смо земља која има значајан утицај и земља која сутра може да помогне и у обнови земаља које су биле погођене ратом, нагласио је министар Вулин.
 
Заставник Војске Србије Горан Бузић, командир првог одељења и командир базе „Стефан Немања“ каже да, за разлику од посла који обавља у Србији, посао на Кипру разликује се у томе што уместо наоружања и војне опреме, корсте фотоапарате, разговор и осмех у раду са људима чију земљу чувају старајући се да се међуљудски и међукомшијски односи не покваре.
- Овде стичемо велико искуство које ћемо моћи да пренесемо колегама из Војске Србије. Ми смо сада једна велика породица. Заједно прослављамо рођендане и славе, за многе ствари довољно је да се погледамо и да решимо све, каже заставник Бузић.
 
Разводник Јасна Радуловић запослена је од 2010. године у Војсци Србије а на Кипар је дошла захваљујући подстреку супруга - колеге који је такође био у мисији. Она каже да је задовољна односом који мушке колеге имају према њој и да су жене равноправне са мушкарцима у бази „Стефан Немања“.
 
Министар одбране Александар Вулин који, на позив министра одбране Републике Кипар Христофора Хокаидиса, борави у званичној посети тој земљи, потписао је раније у току дана са министром Хокаидисом Споразум о размени и заштити тајних података.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.11.2017
mp4 (224,02 MB)
Изјава министра Вулина
27.11.2017
mp4 (63,93 MB)
Састанак са генерал-мајором Мохамедом Камајаном Камиром
27.11.2017
mp4 (209,81 MB)
Посета мировњацима
27.11.2017
mp4 (113,39 MB)
Изјава заставника Бузића
27.11.2017
mp4 (51,47 MB)
Изјава разводнице Радуловић