Министарство одбране Републике Србије
 
07.11.2017.

Корак напред - ускоро и српски цивили у мировним мисијама под окриљем УН, ЕУ и ОЕБС



Дводневна конференција о успостављању система за учешће цивилних експерата у мултинационалним операцијама ОЕБС, ЕУ и УН започела је данас у Палати Србија у Београду.
 
Министарство одбране Републике Србије и Мисија ОЕБС у Србији су организатори скупа који је отворио министар одбране Александар Вулин, а на отварању су говорили и шеф делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС у нашој земљи амбасадор Андреа Орицио и помоћница министра за Европске интеграције Ксенија Миленковић.
 
Поздрављајући учеснике, након што им је пожелео успешан рад, министар Вулин је истакао да Министарство одбране као и читаво наше друштво има снажна и дубока искуства када су у питању мировне мисије.
 
- Још из времена претходних држава којима смо припадали, од Синајског полуострва па наовамо, Министарство одбране је било тамо где је било тешко, где је требало успоставити мир, сачувати га или учествовати у обнови простора који је био девастиран ратом и политичким сукобима. Од прве до последње мисије, од када смо почели, па до данас, када још увек с поносом и задовољством учествујемо у бројним мировним мисијама, што под управом Уједињених нација или Европске уније, ми потврђујемо и показујемо и на овај начин колико је наша војска поштована, способна и вредна пажње, колико је у стању да се носи с бројним изазовима - рекао је министар Вулин и подсетио да су у овом тренутку припадници Министарства одбране и Војске Србије у десет мировних мисија, од тога шест под окриљем Уједињених нација и четири под командом Европске уније.
 
Он је истакао да се 341 припадник Министарства одбране и Војске Србије налази на простору од Кипра до Централноафричке Републике, Сомалије и Либана и помаже људима да свој живот учине бољим.
 
- Помажу тим земљама да функционишу, Уједињеним нацијама и Европској унији да могу да кажу да имају капацитет и способност да решавају проблеме. Идуће године Министарство одбране је предвидело да кроз мировне мисије прође седам стотина наших припадника. Говорим о Министарству одбране и Војсци Србије, о војницима, људима који су свој живот посветили војсци, али време је да Србија учини и корак напред, да искорачи и почне да учествује и у цивилним мисијама. Не зато што је то део овог или оног поглавља, већ зато што је то добро и корисно за Републику Србију, да ширимо утицај наше земље, а утицај се шири и те како када учествујете у мировним мисијама, када показујете колико сте способни, организовани и спремни и када показујете да, осим ваше Војске, с којом је свет већ упознат, имате и цивиле који могу да учине пуно добра тамо где буду послати - рекао је министар одбране и подсетио да сваки цивил у мировној мисији значи пуно, јер понекад утицај који може да оствари може бити од изузетног значаја.
 
- У свакој од таквих земаља када прођу сукоби и када земље почну да се опорављају,  да се обнављају,  по правилу, њихова политичка руководства и те како се окрену онима који су помагали у најтежим тренуцима, и пожеле да процес обнове раде са онима с којима су били и радили у тешким данима и у тешким временима. Свака земља која учествује у мировним мисијама, било да су војне или цивилне, свакако има и политички и економски и хуманитарни интерес, и држава Србија нема разлога да буде другачија. Наше жеље и спремност, и због тога радимо на законском оквиру, јесу да почнемо да учествујемо и у цивилним мировним мисијама, заједно са развијеним светом ради помоћи и ублажавања последица ратова, сукоба и криза. Уосталом, ко од нас боље може да зна и да цени како је када вам дође помоћ после тешких времена. Ми знамо како је то, као што знамо и да ценимо оне који су нам помагали и баш зато желимо да будемо подједнако цењени и у стању да кажемо да су наши војници и наши цивили, где год да су били, запамћени по добру, вредноћи, доброти и људском разумевању патње - рекао је министар Вулин.
 
- Ми смо народ који уме да разуме и да ублажи туђу бол, јер толико добро памтимо своју. Зато држава Србија, радећи на успостављању правног оквира, већ идуће године, сигуран сам, може да искаже способност као што исказује и политичку вољу, да учествује у будућим цивилним мисијама, да помаже онима којима је помоћ потребна и као што се о нашим војницима говори с великим поштовањем, сигуран сам да ће се тако говорити и о нашим људима у цивилним мисијама - рекао је министар Вулин, отварајући конференцију.
 
Помоћница министра за Европске интеграције Ксенија Миленковић, на отварању конференције говорила је о значају учешћа у војним и цивилним мисијама Европске уније и УН за процес усклађивања политике и законодавног оквира у контексту отварања поглавља 31 - заједничке спољне и безбедносне политике.
 
Шеф делегације Европске Уније у Републици Србији , амбасадор Сем Фабрици истакао је да Србију све више доживљавају као партнера у сектору безбедности и одбране и да она већ пружа велики допринос у мисијама у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике.
 
- Учешће Србије у тим мисијама посебно се цени, нарочито због професионализма, посвећености и знања људи из Србије.  Око 30 војних службеника је распоређено у четири од шест мисија и Србија је заиста врло важан фактор који доприноси операцијама у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Видим да постоји заједнички и снажан интерес између Европске уније и Србије за учешће цивила из Србије и у цивилним мисијама које предводи Европска унија, којих сада има десет и  којима настојимо да обезбедимо безбеднији међународни поредак. Управо због тога интензивно са српском Владом разговарамо о могућности да цивили из Србије учествују у некој од наших цивилних мисија - рекао је шеф делегације Европске Уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици.
 
Шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Андреа Орицио поручио је да је поносан што је његова организација, уз Министарство одбране, домаћин скупа.
 
- Конференцију видимо као прилику да продубимо наше партнерство као и за стварање могућности да Србија ангажује свој фантастични људски потенцијал за стварање мира широм света, што је у складу са нашим свеобухватним приступом међународној безбедности. Наш циљ је да се Србија у потпуности осећа као власник једног, у потпуности функционалног, система упућивања цивила, који је регулисан добро усклађеним сетом правила које спроводе професионалци - истакао је представник ОЕБС и додао да цивили,  људи који не носе униформу и долазе из различитих сфера живота, такође играју кључну улогу у смањењу друштвеног насиља и стварању безбедног окружења.
 
Сесије првог дана конференције, које је модерирала пуковник др Катарина Штрбац, директор Дирекције за Европске интеграције и Управљање пројектима Сектора за политику одбране, посвећене су прегледу најбоље европске праксе у смислу законодавног оквира који омогућава привремено упућивање цивилних експерата у мултинационалне операције, док ће се учесници другог дана скупа бавити питањима развоја људских и институционалних капацитета као и хоризонталним питањима која су важна за учешће цивилних стручњака у мултинационалним операцијама при ОЕБС, ЕУ и УН. 
 
Србија има развијен систем упућивања својих војних структура у мировне мисије али још увек развија капацитете за слање цивилних стручњака.
 
О том питању са разговара и у контексту процеса придруживања Србије Европској унији односно у оквиру преговарачког поглавља 31 јер су цивилне мировне операције важан елеменат спровођења спољне безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.
 
Имајући у виду да наша земља започиње процес успостављања националног система који би омогућио упућивање цивилних стручњака у мировне мисије, представници државних институција које су носиоци ових активности, на конференцији ће имати прилику да сазнају више о различитим законским оквирима који уређују ово питање у земљама чланицама ОЕБС, које имају богато искуство слања цивила у мултинационалне операције.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.11.2017
mp4 (279,66 MB)
Обраћање министра Вулина
07.11.2017
mp4 (147,28 MB)
Обраћање Ксеније Миленковић
07.11.2017
mp4 (162,37 MB)
Обраћање амбасадора Сема Фабриција
07.11.2017
mp4 (146,94 MB)
Обраћање амбасадора Андреа Орициа
07.11.2017
mp4 (96,35 MB)
Изјава министра Вулина
07.11.2017
mp4 (123,56 MB)
Конференција