Министарство одбране Републике Србије
 
31.10.2017.

Министар Вулин са Сераном о безбедносним изазовима



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са замеником генералног секретара Европске службе спољног деловања за Заједничку безбедносну и одбрамбену политику (ЗБОП) и одговоре на кризу, Педром Сераном. На састанку се разговарало о актуелним безбедносним изазовима као што су миграције и тероризам, заједничком одговору на исте, као и о достигнућима сарадње у области ЗБОП.
                                   
Приоритетне активности Министарства одбране у оквиру ЗБОП су ангажовање у ЕУ операцијама за управљање кризама, спровођење припрема за укључење у Концепт борбених група ЕУ, наставак сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом и унапређење административних капацитета усавршавањем кадрова у области ЗБОП, изјавио је министар Вулин.
 
Такође, нагласио да је Република Србија у потпуности посвећена војној неутралности и подсетио да су спољнополитички циљеви Републике Србије првенствено чланство у Европској унији, очување територијалног интегритета и суверенитета и регионална сарадња.

Господин Серано је изнео планове Европске уније за јачање заједничких војних капацитета. Посебно је истакао конструктивну улогу Републике Србије у решавању мигрантске кризе, подвукао значај размене обавештајних информација у том контексту и информисао о даљим плановима Европске уније за решавање исте. Похвалио је значајно ангажовање припадника МО и ВС у операцијама за управљање кризама ЕУ и прогрес на плану сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.10.2017
mp4 (37,59 MB)
Састанак