Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2017.

Министар Вулин доделио спомен медаљe италијанским генералима



Током данашњег боравка у Риму, у оквиру званичне посете Италији, министар одбране Александар Вулин уручио је у амбасади Републике Србије војне спомен-медаље за допринос систему одбране Републике Србије тројици генерала италијанске војске, који су својим ангажовањем допринели унапређењу разумевања и сигурности за грађане Косова и Метохије.

Медаље за допринос током свог мандата у КФОР министар Вулин је уручио претходном команданту КФОР генерал-мајору Гуљерму Луиђију Миљети, генерал-потпуковнику (у пензији) Мауру Дел Векиу и генерал-потпуковнику (у пензији) Марку Бертолинију, и том прилико истако да му је велико задовољство што, у име српског народа, има прилику да се захвали људима који су нас искрено волели.

- Могли смо да се вратимо у далеку прошлост, могли смо да говоримо о односима наших армија,  могли смо и овде да вам се захвалимо за евакуацију у Првом светском рату, могли смо о свему томе да говоримао, а ми ћемо говорити о времену кога се сећамо, о времену у којем још увек живимо. Данас желимо да вам се захвалимо, а не да чекамо да вам се захвали историја. Историја не треба да прође да бисмо знали ко су нам били пријатељи у најтежим тренуцима. Срби на Косову и Метохији су увек знали да тамо где је италијанска војска, имаће и правду, и разумевање, и заштиту. Знате, српска химна почиње речима Боже правде, ми смо само тражили правду, од ваших смо је војника увек имали. И када је 2004. године горело Косово и Метохија, када су успомене нашег народа, наше прошлости, наша будућност, наше најзначајније цркве и манастири били брутално паљени и рушени, били смо сигурни да тамо где је италијанска војска неће изгорети ни једна црква, и није изгорела.Високи Дечани који су светиња за мој народ, захваљујући вама, протеклих неколико година нису ни једном нападнути, јер то ви нисте дозволили. Сада када више не командујете на КиМ, могу да вам кажем, увек смо знали да разумете нашу патњу и наш бол и увек смо знали да ћете нам помоћи и преко дужности. 

Министар Вулин је на крају нагласио да не захваљује само као министар одбране, нити само као војницима  „ја вам се захваљујем као људима који су у најтежим тренуцима за мој народ показали да још има људи. Хоћу да знате да смо вас увек ценили и заволели. Срби памте и добро и зло, не заборављамо ни једно ни друго. Ово је наш начин да вам кажемо хвала за свако добро. Хвала вам у име мог народа.“
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.10.2017
mp4 (80,47 MB)
Додела медаља
24.10.2017
mp4 (215,67 MB)
Обраћање министра Вулина