Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2017.

Унапређење стандарда и модернизација војске приоритети Mинистарства одбране




На  данашњој конференцији за медије у београдском Дому Војске министар одбране Александар Вулин представио је, са сарадницима, кључне резултате рада Министарства одбране и Војске Србије од 29.јуна до 1. октобра 2017. године. Он је истакао да су Министарство одбране и Војска Србије у првих сто дана рада Владе Србије испуњавали све своје планске обавезе, али и више од тога.



- Желим да будем поштен према људима који су радили посао пре мене. Нису се у три месеца покренуле ствари које никад  до сада нису биле урађене, и не би ни биле могуће да није било рада мојих претходника. Хоћу да се захвалим и тадашњем  министру одбране Александру Вучићу, затим Небојши Родићу, Братиславу Гашићу и Зорану Ђорђевићу, јер да није било њиховог рада, баш као и других људи, који су били ту пре него што сам ја дошао, ништа од овог не би било могуће – рекао је министар Вулин и додао  да Војска Србије не постоји од јуче и неће нестати сутра, она је систем и једна од најважнијих и најцењенијих институција овог народа и све што се у њој догађа, догађа се плански, организовано и на корист свих грађана Србије.
Он је истакао да је најважнији задатак Министарства одбране развој оперативних способности и модернизација  Војске Србије, као и повећање стандарда свих припадника.

-  Управо зато хоћу сада, у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије, да се захвалим врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу што ће плате бити повећане за 10 процената, упркос бројним отпорима. Захваљујући  његовој упорности и ставу да се на првом месту припадници безбедносних структура, наравно, и припадници Војске Србије, морају наградити за тежак и самопрегоран рад, можемо да кажемо да ћемо првог јануара  2018. године имати веће плате него што смо икада имали – рекао је министар Вулин, који је ради илустрације додао да је у октобру 2014. године, пре смањења плата, професионални војник имао 34.611 динара, док ће, након повећања тај износ бити 39.216 динара.
Министар Александар Вулин је рекао да су предузете и друге мере за побољшање стандарда.



- Дневна накнада за рад на терену и дневна накнада за трошкова за службу на посебним војним објектима, повећана је од 1. септембра на 1.100 динара, уместо 800 динара, на иницијативу председника Републике  Србије, а  у сарадњи са МУП Србије и БИА, започела је израда пројекта дугорочног стамбеног збрињавања припадника свих безбедносних структура. Такође, солидарна помоћ у случају рађања детета професионалног војног лица, односно цивилног лица, утврђена је  у висини просечне зараде у нашој земљи, која, према ппоследњи подацима, износи око 47 хиљада динара.
Министар одбране је истакао, да је у складу са наређењем врховног команданта, приведен крају, и биће представљен 20. октобра, пројекат опремања 1500 војника, односно, снага Војске Србије за хитно реаговање, у складу са највишим могућим светским стандардима.

- Такође, оно што вас је све, без изузетка, сигуран сам, обрадовало, то што је стигло шест авиона МИГ 29 из војно-техничке помоћи, договорене с Руском Федерацијом. Било је и оних злурадих који су говорили да никад неће доћи, а и кад дођу, да неће ништа ваљати, а дошло је шест мигова, сигуран сам, на радост сваког од вас, свих грађана Србије, и како је рекао начелник Генералштаба Војске Србије, наше ваздухопловство је спашено. То је први пут да смо од 1987. године добили нове ваздухоплове, тако се јача наше ваздухопловство, и сада можемо да кажемо да је његова будућност извесна – рекао је министар Вулин.



Он је истакао да је Србија војно неутрална земља и, сходно томе,  сарађује са свима, са ОДКБ, са НАТО пактом, с оружаним снагама Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације, Народноослободилачком армијом Кине и свим земљама од којих можемо да научимо и онима које хоће да уче од нас.

- Захваљујући  раду припадника Војске Србије, наши војници, официри и инструктори, наши лекари, изузетно су цењени и са нама хоће да вежбају сви, тако да је 470 наших припадника учествовало у реализацији осам мултинационалних вежби, с Руском Федерацијом, САД, Белорусијом, Бугарском, Македонијом, Црном  Гором, Молдавијом, Румунијом, Словенијом, Албанијом и Украјином – рекао је министар одбране – који је посебно истакао важност учешћа наших припадника и у мултинационалним операцијама.  

У овом тренутку, у десет мултинационалних операција УН и ЕУ ангажована су 344 припадника Војске Србије.

Преузмите: Презентација Кључних резултата рада Министарства одбране и Војске Србије од 29. јуна до 1. октобра 2017. године [ppt]
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.10.2017
Интегрални снимак Конференције за медије министра одбране
15.10.2017
mp4 (241,45 MB)
Побољшање стандарда припадника МО и ВС
15.10.2017
mp4 (109,03 MB)
Опремање и модернизаца Војске Србије