Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2017.

Унапређење сарадње у области одбране са Казахстаном



Mинистар одбране Александар Вулин састао се данас у Астани са министром одбране Казахстана Сакеном Жасузаковим и секретаром Националног савета за безбедност Казахстана Владимиром Жумакановим са којимa је разговарао о унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.

Вулин и Жасузаков сагласили су се да су општи и политички односи две земље пријатељски и без отворених питања, иницирани успешним посетама на председничком нивоу, те је министар Вулин изнео уверење да ће данашњи састанак, као и целокупна посета делегације Министарства одбране Казахстану, бити прекретница за интензивирање сарадње у сектору одбране. Министар Вулин потписао је меморандум о разумевању у области војнотехничке сарадње између Казахстана и Србије са министром одбрамбене и аерокосмичке индустрије Казахстана Беибутом Атамкуловим.

- Данас смо потписали меморандум о разумевању у области војнотехничке сарадње између Казахстана и Србије и на тај начин и правно дефинисали све оно што смо радили у ових неколико дана. Казахстан је веома заинтересован за модернизацију својих противваздушних система које ми можемо да обезбедимо, заинтересовани су да изађемо на трећа тржишта заједно, заинтересовани су да испитају могућности улагања у нашу одбрамбену индустрију, а посебно су заинтересовани за трансфер технологија и за наша искуства када је у питању одбрамбена индустрија, рекао је Вулин.

Вулин је додао и да је тема разговора била сарадња две војске.

- Ја сам још једном подвукао да ће Србија наставити са својом досадашњом политиком, политиком коју води и врховни командант војске Александар Вучић а то је војна неутралност. Ми ћемо наставити да сарађујемо и са НАТО пактом и са ОДКБ-ом и то је политика коју Казахстан веома добро разуме и поздравља када је Србија у питању. И овде смо добили подршку од стране администрације председника Назарбајева да се наша сарадња настави и да је Казахстан спреман да настави са политиком непризнавања Косова и Метохије и подршке Србији у свим међународним форумима када је у питању Косово и Метохија, истакао је министар Вулин.

- Из ове посете грађани Србије могу да очекују нова улагања, могу да очекујемо да ћемо и ми нешто научити али исто тако да Србија има још једног пријатеља, закључио је министар Вулин на крају посете Казахстану.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.09.2017
mp4 (135,6 MB)
Изјава министра Вулина
05.09.2017
mp4 (40,45 MB)
Састанак