Министарство одбране Републике Србије
 
18.07.2017.

Одлична сарадња са Италијом



Министар одбране Александар Вулин састао се са амбасадором Републике Италије Ђузепеом Манцом, који му је честитао постављање на нову дужност.

Министар Вулин је изразио задовољство што сарадња Србије и Италије активно доприноси остваривању најзначајнијег приоритета Владе Републике Србије - убрзаном прикључењу Европској унији и што Италија пружа подршку Србији на европском путу.

- Наше две земље ове године обележавају 138 година дипломатских односа и показују да је Република Италија не само пријатељ већ и стратешки партнер, а још један од доказа наших блиских односа је и присуство министарке одбране Пиноти на инаугурацији председника Александра Вучића,  истакао је министар Вулин.

Вулин је нагласио да Министарство одбране и Војска Србије остају привржени тежишним областима сарадње које представљају: школовање и усавршавање, заједничко учешће у мировним мисијама, војно-војна сарадња (обука специјалних јединица и тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава, сарадња у области ваздухопловства), обавештајно-извиђачка делатност и војномедицинска сарадња.

Сарадња ће током 2017. године бити додатно унапређена учешћем на заједничким вежбама, а круну сарадње свакако чини досадашње заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у УН мисији у Либану, као и заједничко ангажовање у мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија (EUTM Mali), које активно доприноси унапређењу билатералних односа.

- Посебно бих издвојио војноекономску сарадњу две земље, а недавне посете представника компанија „Берета“ и „Леонардо“ још једна су потврда обостране заинтересованости за унапређење такве сарадње, рекао је министар Вулин.

Министар Вулин је посебно изразио захвалност на професионалном ангажовању припадника оружаних снага Италије у саставу КФОР.

- Радује нас чињеница да у наредном периоду неће бити смањивања бројног стања припадника ОС Италије у саставу КФОР – чиме се препознаје значај ситуације не само због мира на Косову, већ и у читавом региону. Ми настојимо да мирним средствима обезбедимо нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Мезохије, где једино КФОР препознајемо као партнера и носиоца стабилности, нагласио је Вулин.

Он је додао да Србија чини све да не дође до стварања тзв. „војске Косова“, што сматрамо флагрантним кршењем Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова.

У разговору о последицама мигрантске кризе саговорници су се сагласили да сви догађаји у протеклом периоду јасно указују да се једино заједно можемо борити против тероризма и осталих асиметричних безбедносних претњи које не познају границе.

Министар Вулин пренео је амбасадору намеру да у наредном периоду додели спомен медаљу претходном команданту КФОР генерал-мајору Гуљерму Луиђију Миљетију, за његов допринос током мандата у КФОР.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.07.2017
mp4 (57,27 MB)
Састанак