Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2017.

Свечаност поводом 55. годишњице независности НДР Алжир



Поводом 55. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у  београдском Дому Војске Србије одржана је свечаност на којој је промовисана књига „Алжир-Београд, јубилеј пријатељства 1962-2017“.
 
Скупу, у организацији Друштва пријатеља Алжира, присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора и јавног и политичког живота.

 
Након интонирања химни Алжира и Србије, у извођењу градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, присутне је поздравио амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб који је захвалио министру Ђорђевићу на  срдачној сарадњи и појаснио да, за разлику од већине других, некад колонијализованих земаља, Алжир не слави свој национални празник на дан стицања независности, већ као сећање на отпочињање оружане борбе, 1. новембра 1954. године.
 
- То је најважнији дан, када је народ, узевши оружје, одлучио да узме и судбину у своје руке, а 5. јул 1962, који данас обележавамо, дан је када се завршила дуга колонијална тама, која је над Алжиром трајала 132 године, рекао је амбасадор и додао да се данас и сећамо бораца који су положили животе како би њихова домовина повратила независност и суверенитет.
 
Он је додао да је подршка бивше Југославије ослободилачкој борби његовог народа била веома значајна и да је то разлог због кога је настала књига која бележи детаље те сарадње, а за коју је предговор писао бивши министар одбране. 
 


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је пријатељство две земље нераскидиво, иако међу њима има много разлика, али да деле истоветну приврженост слободи, достојанству и правди.
 
- Ондашња Југославија је била прва европска земља која је признала Привремену алжирску владу, али Србија данас веома цени допринос те пријатељске земље у очувању свог територијалног интегритета и суверенитета, али и подршку након елементарних непогода које су пре неколико година задесиле нашу земљу, рекао је министар Ђорђевић, и посебно захвалио амбасадору Алжира, Абделхамиду Шебшубу на доприносу успешној сарадњи двеју земаља.
 
У име издавача књиге „Алжир-Београд, јубилеј пријатељства 1962-2017“, присутнима се обратио и председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић, који је истакао да је повод за издавање монографије величанствена победа алжирске револуције и стицање независности.
 
- Књига која је посвећена односима Србије и Алжира је зборник научних, стручних  и новинарских прилога о политичким, историјским, диломатским, културним и другим доприносима у сарадњи двеју земаља, истакао је Јелић и додао да издање представља подсећање на пријатељство које траје дуже од 50 година, уз потпуно уважавање и разумевање.

 
Председник Друштва пријатеља Алжира је, изразивши уверење да ће тај издавачки подухват допринети разумевању, блискости и јачању традиционално добрих односа две земље и два народа, честитао годишњицу независности братском алжирском народу с најбољим жељама за просперитет.
 
Јелић је, ради успешне сарадње, министру Ђорђевићу и Медија центру „Одбрана“ уручио захвалнице Друштва пријатеља Алжира.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.07.2017
mp4 (39,35 MB)
Свечаност
05.07.2017
mp4 (44,94 MB)
Обраћања амбасадора Шебшуба и министра Ђорђевића