Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2017.

Министар Ђорђевић примио конгресну делегацију САД-а




Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је данас са конгресменима САД-а који се налазе у једнодневној посети Србији. Конгресну делегацију САД предводе два конгресмена из државе Охајо Мајкл Тарнер и Стивен Стајверс и заменик команданта америчких копнених снага у Европи генерал-мајор Џон Гронски. 

На почетку разговора, министар Ђорђевић је захвалио саговорницима на учлањењу у Српски кокус у Конгресу САД изржавајући уверење да ће њихово ангажовање допринети даљем развоју односа две земље и унапређењу сарадње у области одбране.

Саговорници су разговарали о све бољим односима Србије и Охаја који се негују кроз Програм државног партнерства који је установљен 2006.године. Од свега неколико догађаја пре десет година, програм је нарастао до планираних 29 активности током 2017. године.

Оно што је издвојено као пример великог успеха и одличног партнерства су вежбе „Platinum wolf“, „Air Solutions“ и „Neighbors“, али и пројекти хуманитарне помоћи, развој Центра за обуку јединица за учешће у МнОп у бази Југ и трилатерални војно-медицински ангажман Србије, Охаја и Анголе.
Обе стране су потврдиле своју посвећеност наставку сарадње у будућности.

Као потврда добрих односа са Националном гардом Охаја најављена је и посета команданта НГ Охаја генерала Марка Бартмана почетком јуна.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.05.2017
mp4 (14,75 MB)
Састанак