Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2017.

Маестру Павлу Медаковићу годишња награда УМУС-аДиригент Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ Павле Медаковић овогодишњи је лауреат Награде Удружења музичких уметника Србије (УМУС-а). Маестро је годишњу награду добио за најбољи концерт у сезони – концерт у Коларчевој задужбини са Ансамблом „Бинички“ 14. новембра 2016. године којим је обележио 40 година уметничког рада. Осим њега, награду за резултате у 2016. години добили су и пијанисткиња Нада Колунџија, за животно дело и виолиниста Душан Панајотовић, за најуспешнијег младог уметника. Свечаност 47. доделе награда одржана је у просторијама УМУС-а.
 Маестру Павлу Медаковићу годишња награда УМУС-а
Павле Медаковић захвалио је на престижном признању и истакао да се „све године рада трудио да ужива у диригентском позиву који је изабрао“.
 
Чланови жирија за доделу престижне награде били су кларинетиста Анте Гргин, виолиниста Јован Колунџија, диригенткиња Драгана Јовановић, чембалисткиња Смиљка Исаковић и сопран Јасмина Трумбеташ Петровић.
 
Павле Медаковић рођен је у Београду 1953. године. Дипломирао је 1978. године на Одсеку за дириговање београдског Факултета музичке уметности, у класи професора Живојина Здравковића. Има две магистратуре – у Бечу на Универзитету за музику и сценску уметност и у Београду на ФМУ, у класи професора Јована Шајновића. С Хором АКУД „Бранко Крсмановић“ освојио је две прве награде на такмичењу хорова у Београду 1976. године. Учествовао је у оснивању Камерне опере у Београду, био њен први диригент и у наредних пет година успешно извео седам премијера. Био је уметнички руководилац и диригент Оркестра „Јеunesse musicale“ на манифестацији Француско-југословенска музичка недеља. Предводио је Летњу духовну академију у Студеници 1996. и 1997. године, као диригент хора.
 Маестру Павлу Медаковићу годишња награда УМУС-а
Гостовао је у бројним земљама Европе сарађујући с угледним симфонијским оркестрима као што су Филхармонија Игњац Падеревски у Пољској, Оркестар Радио Варшаве и једини је српски диригент с простора бивше Југославије који је дириговао на два концерта са Дрезденском филхармонијом. У Уметничком ансамблу Министарства одбране „Станислав Бинички“ ради од јануара 1988. године.
 
Годишња награда УМУС-а додељује се сваке године за најбоље музичко-извођачко остварење у претходној концертној сезони. Установљена је 1970. године, а додељује се поводом Дана оснивања УМУС-а.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.05.2017
mp4 (43,79 MB)
Свечаност