Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2017.

Министар одбране на граници са Републиком Македонијом



Министар одбране Зоран Ђорђевић, у пратњи заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба генерал-мајора Славољуба Јанићијевића, обишао је данас Заједничке снаге војске и полиције ангажоване на заштити државне границе са Републиком Македонијом.


Током обиласка поседнутог објекта „Цакановац“, командант Заједничких снага војске и полиције бригадни генерал Дејан Јанковић информисао је министра одбране да је стање у свим секторима у зони одговорности Заједничких снага редовно и да се успешно извршавају сви плански задаци.

Генерал Јанковић је, такође, истакао да се заштита државне границе врши комбинацијом линијског и дубинског обезбеђења. Према његовим речима, од почетка ангажовања Заједничке снаге успешно су спречиле више од 21.000 миграната да илегално пређу државну границу наше земље, а 140 кријумчара је лишено слободе.

Након обиласка положаја, министар Ђорђевић је истакао да се Заједничке снаге војске и полиције, свакодневно, па тако и током првомајских празника, налазе на својим дужностима обезбеђивања границе и спречавања илегалних прелазака, кријумчарења људи, али и да штите безбедност свих наших грађана и њихове имовине.

- Безбедносна ситуација је стабилна и тренутно немамо никаквих индиција да постоји угрожавање безбедности и имовине наших грађана, што не значи да војска, полиција и остале безбедносне службе не прате ситуацију. Непрекидно пратимо ситуацију и у складу са тим, прилагођавамо ангажовање наших снага – оценио је министар Ђорђевић.

Говорећи о данашњем састанку са припадницима Заједничких снага, министар одбране је истакао да је било речи о текућим активностима, као и о побољшању материјалног положаја наше војске и полиције, а закључак је да Влада Републике Србије чини све како би материјални положај војске и полиције, из дана у дан, био све бољи.

У оквиру обављања свакодневних задатака, припадници Заједничких снага користе најсавременију опрему и техничка средства, а министар Ђорђевић је, са сарадницима, на једном од положаја, био у прилици да се увери у значај термовизијске опреме у акцијама спречавања илегалних прелазака државне границе и кријумчарења људи.

Након обиласка државне границе са Републиком Македонијом, министар Ђорђевић је са сарадницима ненајављено обишао припаднике Војске Србије на Бази „Југ“. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.05.2017
mp4 (39,4 MB)
Изјава министра одбране
01.05.2017
mp4 (26,62 MB)
Обилазак