Министарство одбране Републике Србије
 
20.04.2017.

Додељене награде за најбољи научноистраживачки пројекат и докторску дисертацијуМинистар одбране Зоран Ђорђевић уручио је данас у Дому Војске Србије Годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију, магистарски рад у Министарству одбране и Војсци Србије.

За најбољи научноистраживачки пројекат проглашен је пројекат „Истраживање могућности унапређења противавионског система БОФОРС“, чији је руководилац војни службеник Никша Жегарац, дипломирани  инжењер Војнотехничког института док је за најбољу докторску дисертацију изабран рад „Процена квалитета слике и видеа кроз очување информација о градијенту“, аутора потпуковника др Бобана Бонџулића из Војне академије.

Министар одбране Зоран Ђорђевић честитајући добитницима истакао је да су оне симболичан вид признања за предан рад и подстицај су осталим истраживачима да својим научним радовима допринесу развоју и унапређењу одбрамбених потенцијала Републике Србије и напретку нашег друштва у целини.

- Током 2016. године учињени су значајни кораци у правцу развоја одбране, а данашња свечаност је прилика за осврт на најзначајније резултате. Пројектовање модерног наоружања и војне опреме, као и њихова производња, директан су резултат научноистраживачког рада. У 2016. години, реализовано је укупно 115 задатака из области основних, примењених и развојних истраживања, рађено је на 76 задатака верификационих и завршних испитивања, а у употребу је уведено 10 средстава из развоја – нагласио је министар одбране подсећајући да су истраживачи из Министарства одбране активно и запажено учествовали на манифестацијама у домаћем и међународном научном простору.

Министар Ђорђевић је рекао да Министарство одбране имплементира научне стандарде и критеријуме које је прописало министарство надлежно за науку, чиме су створени услови за интеграцију војне научноистраживачке делатности у научноистраживачки систем наше земље.

- Шест наших образовних и научностраживачких организација акредитовано је у складу са републичким прописима, а изменама републичког закона о научноистраживачкој делатности препознате су специфичности те делатности у Министарству одбране и Војсци Србије која су додатно оснажена изменама 2015. године – нагласио је министар Ђорђевић додајући да Министарство одбране тренутно интензивно ради на подзаконским актима којима ће се регулисати област научноистраживачке делатности у систему одбране.

За доделу Годишње награде за 2016. години пријављена су три научноистраживачкa пројекта и осамнаест докторских дисертација које је размотрила Комисија за избор предлога радова за додељивање годишње награде, у организацији Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.04.2017
mp4 (43,45 MB)
Обраћање министра Ђорђевића
20.04.2017
mp4 (30,21 MB)
Додела награда