Министарство одбране Републике Србије
 
07.04.2017.

Ђорђевић, Диковић и Живак на месту пада авиона



Министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак обишли су место пада школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ у рејону села Слатина, надомак Шапца. Авион Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, срушио се данас око 10.30 часова током извођења редовне летачке обуке и том приликом животе су изгубили пилоти потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

Ђорђевић, Диковић и Живак на месту пада авиона 
- У име свих припаднка Министарства одбране и Војске Србије, и у своје лично име, изражавам најдубље саучешће породицама погинулих пилота. Реч је о врхунским, искусним пилотима и овај је губитак ненадокнадив и за нас и за породице. Будите уверени да ћемо учинити све да као министарство помогнемо породицама страдалих – изјавио је министар Ђорђевић у обраћању медијима.
 
Он је рекао да је у циљу расветљавања узрока несреће начелник Генералштаба формирао комисију, а да је Инспекторат одбране добио налог за ванредни инспекцијски надзор.
 
Генерал Диковић је такође изразио саучешће породицама страдалих и подвукао да је њихова смрт ненадокнав губитак и за породице и за Ратно ваздухопловство. Стручни истражни органи расветлиће узрок несреће, рекао је начелник Генералштаба.
 
Данашњи лет, према речима команданта РВ и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, био је редован у оквиру реализације летачке обуке.
 
- Пилоти су били одлично оспособљени. Лично сам био присутан на аеродрому Батајница када су кренуле припреме за задатак. Они су полетели, јавили се у одласку преко Инђије и Шапца и после тога смо изгубили контакт – рекао је генерал Живак. После тога је, према његовим речима, покренута акција трагања и спасавања и убрзо је пронађено и обезбеђено место несреће.
 
Командант РВ и ПВО такође је у својој надлежности формирао стручну комисију која ће имати задатак да испита све околности удеса.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.04.2017
mp4 (41,62 MB)
Министар Ђорђевић
07.04.2017
mp4 (15,64 MB)
Генерал Диковић
07.04.2017
mp4 (39,6 MB)
Генерал Живак