Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2017.

Министар Ђорђевић на конференцији „Заштита животне средине и жене у Србији“



Министар одбране Зоран Ђорђевић говорио је данас на првој националној конференцији „Заштита животне средине и жене у Србији“ у оквиру сегмента посвећеном безбедности и животној средини из родног аспекта.
 
Министар је изразио задовољство због позива да говори на овом скупу, имајући у виду да је донедавно обављао функцију председника Политичког савета у Влади Републике Србије за спровођење Националног акционог плана „Жене, мир и безбедност“ за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН.
 
- Тема о којој данас говоримо, а која се односи на безбедност и заштиту животне средине, је веома захтевна али и изазовна јер скоро да и нема научних и стручних радова објављених на ту тему, како у земљи, тако и у иностранству. Ипак, то не умањује њен значај јер сегмент еколошке безбедности веома је важан на нивоу разматрања проблема глобалне, регионалне, али и националне безбедности – нагласио је министар Ђорђевић.
 
Он је рекао да питање глобалног загревања, климатских промена, загађења и очувања животне средине, ерозија земљишта, поплава, глади, односно производња хране, посебно производња здраве и генетски немодификоване хране, заузимају све више простора у нашим животима, тражећи одговарајуће одговоре и решења од ресорних министарстава.
 
Према његовим речима, допринос који мушкарци и жене дају очувању здраве животне средине и производњи здраве хране, није подједнак и није једнако видљив.
 
- И светске и домаће статистике показују да су управо жене најчешће ангажоване у пољопривреди и производњи хране за своја домаћинства, као и у припреми оброка за чланове своје породице и да су стога веома заинтересоване за све облике едукације о безбедности хране и воде, али и за укључење у одлучивање о питањима од значаја за ширу заједницу и за ефикасно спровођење политике родне равноправности – истакао је министар одбране додајући да је управо због тога неопходно обезбедити већу заступљеност на свим нивоима одлучивања о питањима еколошке безбедности, а посебно на локалном нивоу, у саветима за безбедност, што је једна од активности садржаних у новом акционом плану за примену Резолуције 1325 СБ УН.

 
Данашњу конференцију отворила је председница Народне скупштине која је констатовала да је веза између одрживог развоја, животне средине и родне равноправности важна ради укупног развоја друштва.
 
Окупљени око теме која промовише право на здраву животну средину и родну равноправност, на конференцији у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине, своја излагања ће имати и представници Народне скупштине, Владе, дипломатског кора, научних и других институција.

Обраћање министра Ђорђевића на Конференцији
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.03.2017
mp4 (43,58 MB)
Обраћање министра Ђорђевића
03.03.2017
mp4 (19 MB)
Конференција