Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2017.

Министар Ђорђевић на конференцији „Финансирање безбедности за 21. век“




Mинистар одбране Зоран Ђорђевић данас је на конференцији „Финансирање безбедности за 21. век“ говорио на првом панелу под називом „Паметна одбрана: како да са мало постигнемо више“.

На скупу у хотелу Зира, организатор, Београдски центар за безбедносну политику окупио је релевантне саговорнике из институција сектора безбедности, независних регулаторних тела, међународне стручњаке и представнике цивилног друштва.

Након уводног обраћања шефa Oдсека за правду, унутрашње послове и социјалну инклузију Делегације ЕУ у Србији Николаса Бизелa, и Предрага Петровића, извршног директора Београдског центра за безбедносну политику, министар Ђорђевић разговарао је са Катарином Ђокић, из  Београдског центра за безбедносну политику, о томе како се Министарство одбране прилагодило променама буџета последњих година, на који начин Србија одржава и унапређује одбрамбене способности, као и о приоритетима развоја система одбране.

Говорећи о начину на који се обезбеђују уштеде у Министарству одбране, министар је споменуо јефтиније и заједничке набавке, које се обављају са другим институцијама, и које обезбеђују повољнију цену али је посебно истакао већу контролу и транспарентно трошење буџетских средстава.

Кад је реч о механизмима контроле трошења новца у Министарству одбране и Војсци Србије данас, министар Ђорђевић је споменуо да се са више инстанци надгледа и контролише свака јавна набавка те да су уштеде реалност до које је дошло строгим поштовањем процедура али и подизањем интегритета, а да су контроле ревизора недвосмислено показале да се све ради у складу са законом.

– Управо ради тога, Министарство одбране узима се као пример добре праксе, а исто је и кад је реч о планирању, истакао је министар Ђорђевић, и, одговарајући на питања будућности развоја пројекта „супергалеб г-4“, најавио развој и других средстава, уз три капитална пројекта који су у плану за ову годину.

Одговарајући на питање шта очекује од нових стратешких докумената у систему одбране, који су у фази израде, министар Ђорђевић је рекао да се тиме бави интерресорна комисија, на бази исказаних потреба система одбране, након чега следи читава процедура, укључујући и јавну расправу и одлуку Владе, после које ће документи добити своју коначну форму.

– Као министар могу да говорим о томе шта нам је план за наредне две године, а то је опремање Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и Војске новим артиљеријским оружјем и оруђем, углавном домаће производње. Ту су „нора“, „лазар“, „морава“, а имамо и нова средства која треба да прођу процедуру у Техничком опитном центру – рекао је министар и подсетио на планове о опремању 1500 војника, који ће имати најсавременију опрему за  брзо реаговање.

Министар је подсетио и да је током 2016. године у наменску индустрију држава уложила 46 милиона евра, и да се ефекти по српску економију помно прате, а да је највећи међу њима пораст извоза, који би, у наредних 5 до 6 година, могао да премаши износ од милијарду евра.

Други панел данашње конференције био је фокусиран на ризичне и неефикасне набавке у сектору безбедности и последице које такве набавке имају на функционисање безбедносних институција, права својих запослених и сигурност грађана. Циљ разговора био је обезбеђивање препорука за постизање паметних набавки у сектору безбедности до 2020. године, док је расправа на трећем панелу била посвећена лошој пракси набавке приватног обезбеђења од стране јавних институција у Србији.

Данашњи скуп је реализован као завршна конференција пројекта „PRO-CURE: Јачање цивилног надзора над јавним набавкама у сектору безбедности”, који спроводе БЦБП и Друштво против корупције уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Републици Србији и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.02.2017
mp4 (97,34 MB)
Министар Ђорђевић о финасијској контроли
21.02.2017
mp4 (69,81 MB)
О приоритетима Министарства одбране