Министарство одбране Републике Србије
 
26.01.2017.

Систематски прегледи за војне пензионере у Смедеревској Паланци



У Дому здравља Смедеревска Паланка покренута је акција бесплатних систематских прегледа за војне пензионере, која је заживела у децембру прошле године.
 
Идеју је предложила директорка Дома здравља Смедеревска Паланка др Ивана Ђурђевић Старовић и за то добила велику подршку локалних власти.
 
- На састанку којем су присуствовали представници локалне самоуправе, Дома здравља Смедеревска Паланка и Удружења војних пензионера Смедеревске Паланке једна од тема била је управо та колико водимо рачуна о старијим суграђанима, међу којима су и војни пензионери. Предлог је био да они у једном дану обаве прегледе лекара опште праксе, лекара интернисте, офталмолога и орл лекара. Наравно да уколико би се приметио неки озбиљнији здравствени проблем или потреба за прегледом осталих лекара, наша акције се не зауставља већ ће пацијенти бити упућени на обављање даљих претрага, каже др Ђурђевић Старовић.
 
Први термин прегледа био је 28. децембра, наредни 25. јануара а следећи је заказан за 18. фебруар. Идеја је да се једном месечно војним пензионерима омогуће бесплатни систематски прегледи, који се обављају у пункту где су смештене специјалистичке службе, лабораторија и изабрани лекари.
 
- Нема сличних акција у осталим општинама и градовима у Србији. Ми треба да се барем на неки начин одужимо војним пензионерима, они су нас задужили. Пажња не кошта и преглед такве врсте може да се обави на опште задовољство.Треба указати старијима да бринемо о њима и о њиховом здрављу, поручила је директорка Дома здравља.
 
Једна од ангажованих лекара, др Тања Ракоњац, истиче да је одзив војних пензионера добар и да се прегледи заказују на по 15 минута како нико не би много чекао.
 
- Када се пролепша време сигурно ће одзив бити и већи. Реч је о превентиви и овде имају комплетну услугу током које се, осим лекарских прегледа, обављају и лабораторијски прегледи, уколико је то потребно. Војни пензионери су презадовољни, јер то је за њихово здравље, а ми ћемо самим тим превенирати обољења која настају у њиховом животном, пензионерском добу, каже др Ракоњац.

Систематски прегледи за војне пензионере у Смедеревској Паланци 
Војни пензионер Живан Миловић има само речи хвале за акцију организованих систематских прегледа.
 
- Драго ми је што су акцију покренули млади људи који су препознали проблем војних пензионера који су навикли на редовне систематске прегледе док су били у активној служби. Међутим, одласком у пензију, тај контакт се губи и код доброг дела војних пензионера наступи недовољна брига о свом здравственом стању.
 
Докторка Ђурђевић Старовић је то одлично препознала и понудила помоћ, као и доскорашњи командант гарнизона у Смедеревској Паланци мајор Марко Катанић, који је такође пружио огромну подршку акцији. Грешка је што мислимо да наши наследници немају слуха за нас, али имају итекако. Старом човеку треба мало пажње, а овде је добијамо много, нагласио је Миловић.
 
У Смедеревској Паланци живи око 240 војних пензионера. У децембру је на систематском прегледу било њих тридесет, у јануару нешто мање јер су временски услови били тежи, а у наредном периоду очекује се већи број пацијената јер влада велико интересовање међу њима за акцију бесплатних прегледа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА